pelam oh pelam..muda...


pelam padi atau pelam telur ni ade kat depan umah atuk aku je...
ape lagi..amikla...
lagipun mmg atuk suh amik..
sebab takde sape nk makan...
ape lagi..aku derala enady suh panjat kan...
hikhik..demi isteri tercinta..ku turutkan..kate enady..=p


banyakkan..
tapi seksa sket nak makan sebab buah nye kecik2..
mmg buahnye gtu..
tak besar2 dah..

beraya ke rumah makcik enady

: kolam ikan kecik kat sudut rumah cik anak :

citer raya aku tak habis2 lagi..
banyak nau gambarnye...
ok ni citer raya kedua...
lpas g kubur arwah nenek tu,
aku, enady n family ucu memulakan perjalanan utk beraya ke rumah sedara mara
kat belah2 sungai besar nun..
sedara mara belah ibu aku ramai dok kat sana...
ayah ibu ijai anep n kakyang tak ikut sebab dorang semua balik Perak balik..
bila perut sakit, rase malas nak berjalan..
tu ayat ayah ye..

gambar2 aku beraya kat parit 8 timur ( dipanggil bendang sebab kawasan sawah padi...)
takdela pulak aku amik sebab macam dah takde mood...
satu lorong parit 8 Timur tu ade 3 buah rumah sedara mara..
nasib baik jiran2 je tapi kena pegi semua rumah..
nasib aku baik
sebab raya tahun ni tgh musim buah pelam..
semua jnis pelam la..pelam epal, pelam telur, pelam padi...
bermacam2 la..
setiap rumah yg aku pegi, mesti dorang kasik pelam..
waahhh suke suke..aku mmg hantu pelam..
bukan sebab aku pregnen ye..
kalau tak pegnen pun, aku mmg kaki makan buah pelam...
sedap woo..masam2 tu cicah ngan gula kicap n cili api..
nyum nyum..aku dah terliur dah ni..
sape2 rumah dia ade buah pelam..
meh kasik kat aku sket..=p

dah habis beraya rumah sedara mara belah ibu aku...
enady ajak pulak beraya ke rumah sedara mara belah abah n mak dia pulak..
nasib baik dekat2 je,..
area yg sama cuma parit je lain..
: rumah pakcik ramli...keliling tu adalah sawah padi :

memula g umah pakcik Ramli..
adik abah..
rumahnye sebuah je n di tengah2 sawah...
sempat snap gambar rumah je..
hehehe...
dan kat rumah pakcik Ramli tu jugak rumah yang paling banyak kuih raya yg pernah aku jumpa..
atas meja penuh, bawah meja lagi berbalang2..
lupala nak amik gambar..

dah nak dekat maghrib baru kami bertolak ke Rumah makcik enady (cik anak)..
adik mak pulak..kat Taman Penggawa, Sunga Besar...
jalan nak masuk kat rumah cik anak ade banyak pokok pelam..
buah nye sangat lebat..
dalam hati aku berkata, kalaulah ni rumah cik anak..bolehla aku mintak sket nanti..
sekali mmg betul tu rumah cik anak..
waahhh..pelam lagi..suke suke...
kami mandi, solat maghrib n makan kat rumah cik anak...
rumahnye sangat cantik..
siap ade kolam kat depan rumah..
aku tak pnah pegi lagi kat umah cik anak ni..
rupa2nya rumah ni tempat kaum keluarga enady bertanggak mase time aku bertunang n kawen dulu..

:pelam bergayut2 kat umah cik anak..:

: aku n ika :

: area depan umah cik anak :






posing jap kat kolam cik anak..
mase kitorang sampai cik anak takde ngan anak2 dia..
g kedai utk standby rumah terbuka pada keesokan harinye...
gate tak kunci, tu yg kitorang masuk je..
lagipun bukan rumah sedara jauh..sedara rapat jugak kan..

cik anak ni kira loaded jugakla..
ade stokis sendiri..
ape ke name product tu..
DXN...
korang pnah dengar?
aku tak amik port sangat bab product2 kesihatan ni..

lama lepak umah cik anak..
dalam kul 10 baru gerak balik perak..

tragedi di hari raya kedua

mmm...kisah yang bakal aku citer ni layak ke panggil tragedi ek...
ape2 jelah pun...
tapi mmg jadik kenangan la...

semuanya bermula lpas balik dari rumah andak ptg raya pertama tu...
dimulakan dgn ibu...
pastu on the way nak ke rumah Makwe tu..
ayah n ijai...
pastu kak yang n ika...

balik rumah bersambung2 pulak lagi...
ayah ijai ibu kak yang ika...
ika ibu ayah ijai kak yang...
macam tu lah lebih kurang...

haaa..korang tau tak citer ape ni...
di hari Raya pertama
semua ahli keluarga ku SAKIT PERUT YANG TERAMAT...

sampai la habis tgk bola...
baru anep pulak yg sakit perut...
dah tengah malam pulak...
dalam kul 1 pagi..
baru aku pulak yg kena..
gile lah dia punye sakit...
yg tak tahannye sakit perut tu berulang2 setiap sejam...
betul beb..aku kira tau...
aku stat kene kul 1 pagi...
lpas kemas2 n clearkan semua pinggan mangkuk,
nak masuk tdo tulah baru kena...
ayah aku siap perli...
baru dapat ke..? hahahaha...
rupanya ayah pun baru lpas membuang...
nasib baikla toilet kat umah tu ade 3...
kalau satu, tak ke haru jadiknye...
bila dah selesai buang hajat...
aku sambung tdo...
elok2 sejam..kul 2 pagi..
perut ni buat hal lagi..
sakit ya amat sampai aku berguling2...
enady mmg tak dapat nk tdo la kan bila nengok mininye sakit terguling2 n tertonggeng tu..
masuk toilet sambil menahan sakit lagi, nak push bende tu kuar lagi...
aku risau gile..takut2 menjejaskan baby...
aku takut keguguran sebab mase tgk bola tu aku terjerit2 sambil terlompat2 nengok Man U score...
aku ade bace, tanda2 keguguran...
sakit perut...
nasib baik baby tak ade ape2...

kul 3 pagi pun sakit lagi...
enady nak bawak g klinik dah...
aku kater takyah sebab mane ade klink bukak pagi2 n raya2 ni...
lastnye berguling2 la aku sampai pagi...
elok je subuh..terus tak sakit perut dah...

ibu ayah ijai anep n kak yang
still lagi sakit perut..
sampai terkena cirit birit la...

pagi2 tu, terus ibu suh kak yang g kedai beli ubat Pil Chi kit teck aun tu...
semua makan ubat tu kecuali aku...
aku takut sket nak makan ubat2 ni...
takut effect ape2 pd baby...

dah la nak balik umah atuk aku kat sabak Bernam tu...
mmg tiap2 tahun, raya kedua kami sekeluarga akan berada di Sabak Bernam
utk beraya dgn atuk...
nak tau sape yang tak sakit perut langsung...??

enady la....
ntah perut apela dia tu..
tapi bagus jugak dia tak sakit perut...
bolehla drive nanti...
muka tuan tanah yang lega bila sakit perut dah mula hilang...
mula2 aku pakai baju tdo yng satu set tu kan..
last2 mase sakit perut tu aku tukar kain batik terus...
sebab dah basah asyik pakai bukak pakai bukak je...
hahaha..tu pun nak bagitau kah ana...?
mmg nak bagitau sebab tu menceritakan yg aku mmg sakit perut tahap kritikal dah mase tu..
hiks=p

sekian...

note : oh ye, lupe nak kasik tau...
punca kitorang semua sakit perut tu adalah berkemungkinan
makan rendang kerbau..
kat rumah sape? tu adelah rahsia demi menjaga hubungan sedara mara..

contest raya!!! RM50 tu...sape nak bagi kan..

STICKY MODE GENG...

aku nak try la masuk contest ni..
RM 50 tu adiahnye...
lepaslan baby dlm perut ni nak makan pizza kan..
huhu..ngidam pizza lagi...

ok..aku terjah masuk kat sini..
setelah ain aka adikmanis tinggalkan jejak kat chatbox aku..

http://adikmanis.com
korang boleh klik kat link atas ni...
korang nak join lagi pun boleh sebab tarikh tutupnya sampai 30 syawal ni...

ok caranya macam ni...

Caranya?

  1. Buat satu entry dalam blog korang tentang contest ni dan letakkan link nye sekali.
  2. Dalam entry tu letakkan SATU GAMBAR RAYA KORANG YANG PALING RIANG, CERIA,HAPPENING, GILA-GILA or anything la. X kisah la, gambar ngan family ke,gambar korang bakar lemang, kacau dodol, main bunga api ke..ape2 la yang korang buat masa raya nih.
  3. Finally, daftarkan penyertaan. Leh letak kat komen or email
aku copy paste je cara2 nye dari blog tuannye...

dan aku secara rasminye memilih gambar ini..
harap2 boleh menanglah ye...

gambar ni aku mmg suka sangat...
menunjukkan family aku ceria di pagi raya...
ayah ngan ibu..aku tau..teruja sebab first time beraya ngan menantu...
aku juge...teruja sebenarnya..beraya kali pertama sebagai seorang isteri...
adik2 aku...aku sayang sangat sama dorang...
very sporting...
gambar ni kenangan sampai bila2...
i love my family very much!!!

mula beraya

raya tahun ni agak kureng sket meriahnye...
sebabnye...ramai sepupu2 yg dah bekeluarga tu balik umah mertua masing2...
jadiknye, kalau dulu konvoi ramai2 g umah sedara mara mesti lebih 10 bijik kete...
tapi tahun ni...4 biji kereta saje...

tahun ni juga tetamu datang lambat ke rumah aku...
dekat kul 12.00 baru sampai..
dulu, lpas semayang raya...ade yg dah terpacak depan umah aku...
selalunye family makuda la tetamu pertama yg dtg umah aku..
tapi tahun ni...disebabkan ayahuda sudah meninggal pada tahun lepas..
jadiknye, makuda n anak2 dorang haruslah pergi ke kubur arwah dulu kan...
jauhla sket kuburnya..Teluk Intan nun..
tu yg lambat sampai umah aku...

sampai umah aku dalm kul 12.00...
makan makan makan...
sembang sembang sembang...
gosip gosip gosip..
gambo lupa aku nak snap, akibat asyik sungguh berborak
sampai pulak tetamu kedua...
kawan lama ayah yg sangat lama tak jumpa..
aku tak ingat nama pakcik tu...
tapi geng2 ayah mase muda la...
datang satu family..
macam biasa...
sembang sembang sembang
makan makan makan...
pastu balik...

dah balik kawan ayah tu, turn kami pulak beraya...
dimulakan dgn depan rumah...
seberang jalan depan umah aku ni sepupu ayah aku...ayahcik
kebetulan menantunye yg kat kedah tu balik,
jadiknye, haruslah menu utamanye laksa...
mmg maveles...
tapi segan nak tambah..hehehhe..
gambar ini je sekeping kat depan umah ayahcik
aku n anak dia, ijan...
kami sebaya...:)

lpas zuhur, kami mula beraya ke rumah andak pulak kat Layang-Layang Kanan
kalau dulu, umah andakla yg paling last sekali kitorang g beraya...
tapi tahun ni, disebabkan tak ramai yg konvoi,
kitorang beraya ke rumah yg jauh dulu...
kira-kira sejam perjalanan...
: aku tenggelam terus dalam warna baju dorang ni..ni family wancik aka ainbutterfly..:

kat rumah andak pun tak seceria tahun lpas...
yg ada cuma kak liza n family, boy, pizul, mak andak n andak..
kak lina balik rumah mertua,
bob raya kedua baru balik...inspektor polis mmg keje nye gitu..
mak andak pulak tak bape sihat...
sian mak andak hidang kan jugak kuih muih n lemang rendang dalam tak sihat tu...
oh ye, andak siap pesan awal2 dah,
cuti tahun baru cina tahun depan
apply cuti awal2...anaknye si bob nak kawen...
lawan pulak ngan org temerloh...
dekat je ngan umah mertua aku...

kemeriahan raya diteruskan lagi dengan menerjah ke rumah kakak ayah, Makwe
yang berada di Pasir Salak, kg. Gajah...
jam dah tunjuk kul 5 ptg time ni...
rumah Makwe mmg dah kosong ngan tetamu ptg tu...
sedara mara deme udah balik le maknenye...
yg tinggal cuma anak2nye...
gelagat sepupu2 aku melantak yg mmg lapar tahap gaban dah...
hikhikhik..

sekian cerita raya di hari raya pertama...
sebenarnya kan, untung jugak beraya kat rumah jauh dulu ni...
boleh balik awal...
sebabnya, malam raya tu ade bola...
hahahahha...
sanggup tu balik awal semata-mata nk tgk bola punye pasal...
Man U vs Man C tu beb...
mmg bestla game malam tu...
sampai refree pun teruja tgk sebab asyik berbalas2 gol...
tu yg tak sedar gol Owenn tu sebenarnya dah terlebih masa..
hikhikhik...klako klako..
tapi i tetap bangga uuu..dengan Owenn n Man U..
menang tu...

bermaaf-maafan di pagi raya

Pagi raya…
Selepas sembahyang raya…
Maka bermulalah sesi bersalam salaman dan bermaaf maafan…
Dimulakan dengan menantu..enady…
Terharu aku tgk enady salam ngan ibu n ayah buat pertama kalinye pada pagi raya…
Aku tau, enady pun tgh bersedih tu..sebab teringat kat mak n abah…
Aku..tunggu turn tahun depan…uwaaaa….tak mo tak mo…
Kemudian aku…anak sulung…
Tahun ni bercucuran airmata aku…
Sebab…ntahla…
Sebab aku dah kawen kot….
Tanggungjawab aku pd family dah turun pada ijai…
Aku haruslah dgr kater suami kan…

Giliran ijai pulak…
Anak kedua..dan lelaki pertama…
Ijai dah dok jauh ngan family..
Dah bekerja yang bolehla menjamin masa depannye walaupun sedang menunggu tawaran yg lebih baik…
Ijai keje kat proton Shah Alam
Giliran anep..
Anak ketiga. Lelaki kedua dan lelaki bongsu…
Buat mase sekarang ni dalam family, diala yang cerdik sket…
Sedang menuntut di UIA, Gombak dalam jurusan Sains Kemanusiaan major in English Language…


Giliran kak yang pulak…
Nuremilia binti uzir
Anak kempat dan perempuan kedua…
Sedang menuntut di MRSM Lenggong, Perak dalam Tingkatan 4..
Nipun cerdik la jugak…UPSR 5A, PMR 8A, SPM tak tau la brape…
Banyak main dah sekarang ni…internet lah, pakwe lah…
Agak degil sket…hikhik…
Giliran ika pulak…
Nursyafiqah binti uzir
Anak kelima dan bongsu…
Manja ya amat…suka merajuk…
Sedang menuntut di SK Pulau Juar, Perak
Dalam Darjah 4…
Dia sorang je tinggal kat umah…
Teman ibu ngan ayah…
Yg lain semuanya merantau…
Tu pasalla dia manja terlebih..
Giliran ibu pulak..
Ibu memohon ampun dan maaf kepada ayah…
Sedih aku….terharu…

Dan tiba masa aku mohon ampun terhadap suami tercinta…
Mama minta maaf papa…
Mohon dihalalkan makan minum mama selama ini…
Hikhik..rase malu pulak depan ayah ibu…



Lasttt sekali giliran adik badik pulak….

-honeysour-

PAGI RAYA SEBELUM SEMBAHYANG RAYA

pagi raya…

semua bangun awal…

semua takut takde air macam dulu tahun lpas…

tengah sibuk2 nak mandi…takde air pulak…

dahla aku yng last dapat mandi, mandi koboi ajela…

tu cerita tahun lpas…

tahun ni..air dah kembali normal..

tapi tetap jugak bangun awal…

dah terasa2 semangat raya ni…

Makan dulu pagi tu sebelum yg lain pegi sembahyang raya…

Aku tak dapat pegi tahun ni…macam tahun lpas2 jugak…

Gerenti masjid penuh..malas aku nak bersesak2 kat ctu…

Amatlah tak selesa..

Hidangan pagi raya…

Nasi impir, rending ayam, rending daging, lemang dan juga laksa..

Sama macam menu tahun lpas…

Syoknye raya sampai aku terlupa nak snap close up gambo2 makanan…

Ni semua ika yg tangkap..tu sebab jauh2.hehe


Pose dulu ek sebelum g sembahyang raya..

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...