aktiviti opis : kejohanan badminton seksyen wang awam 2010 (hari ketiga) acara : badminton

hari ketiga...
hari kedua aku tak dapat nk mnghadirkan diri...
hari ketiga merupakan final beregu lelaki...
juga ade tetamu kehormat..-Datin Rozaina...
layan gambar je ok...

hikhik,,tgk aksi naufal tu..pantang tgk kamera naufal ni..bagus bagus...

pingat2 dan hamper2...

pemenang ketiga..tapi ciksu takleh lama sebab ciksu ade training volleyball..

antara penonton2 yg mmberikan sokongan...

dari kiri : khalil l fadzli l zorro l riza


pertembungan sengit kedua2 lawan...

johan beregu wanita : rozi n cikyus...(cikyus lambat hadir)

johan beregu lelaki : khalil & zorro..

peserta2 bergambar dgn datin..

datin (berbaju purple) sporting habisss...
sayanggg datin...




♥ honey ♥

akitiviti opis : kejohanan badminton seksyen wang awam 2010 (hari pertama)

acara : badminton
tarikh : 26 Januari 2010
masa : 5.45 ptg...

aku hanya jadi penonton tahun ni...huhu..tak bestnye...
tak tau nk caption ape...
korang tgk ajelah gamba2 ni ek..









♥ honey ♥

33 weeks pregnant

BabyCenter® Malaysia - The most complete online resource for new and expectant parents
Hello Nurliyana!
33 weeks pregnant


Your baby is probably head-down in your uterus - although he may continue to change position - and his skull bones are still pliable to help him ease through the birth canal. A few babies remain breech and may need extra care during delivery. Mild, irregular contractions known as Braxton Hicks (practice contractions) may become more noticeable as the days go by.

• Find out more fascinating fetal development facts.
• Read more about being 33 weeks pregnant.



note : kalau tgk kat gambar tu, baby dah besar kan..
owhh..tak sabar nye...dbar2 pun ade...huhu

♥ honey ♥

artikel : Ibu murung lahir bayi saiz kecil

dipetik dr akhbar Utusan Malaysia 28/01/10


Ibu hamil harus sentiasa bersifat positif bagi mengelak dilanda kemurungan yang boleh menjejaskan bayi dalam kandungan.


KEBELAKANGAN ini masalah kesihatan mental semakin menjadi perbincangan di kalangan masyarakat berikutan beberapa peristiwa hitam termasuk cubaan bunuh diri, pembunuhan di kalangan ahli keluarga dan sebagainya yang dikaitkan dengan masalah tersebut sebagai puncanya.

Keadaan ini cukup untuk membuktikan bahawa semakin ramai menghadapi masalah kesihatan mental sama ada secara sedar mahupun tidak.

Berbanding kaum Adam, golongan wanita dikatakan paling banyak menghadapi masalah ini.

Salah satu aspek yang jarang disentuh apabila membicarakan isu ini ialah perkaitan antara kesihatan mental dengan ibu-ibu mengandung.

Satu kajian terbaru yang diterbitkan di dalam Jurnal Paediatrik dan Perinatal Epidemiologi di Amerika Syarikat menunjukkan, kerisauan dan kemurungan (antara simptom gangguan kesihatan mental) yang dialami ibu mengandung memberi kesan kepada saiz bayi dan juga sistem penghadaman bayi tersebut.

Lebih teruk kesan kebimbangan atau kemurungan tersebut maka lebih serius jugalah kesan yang akan dialami oleh bayi dalam kandungan mereka.

Penemuan tersebut telah dibuktikan menerusi kajian oleh sekumpulan penyelidik iaitu Shahla M. Hosseini, Minhnoi W. Biglan, Cynthia Larkby, Maria M. Brooks, Michael B. Gorin dan Nancy L. Day.

Mereka adalah para penyelidik yang telah mengkaji tentang kaitan antara simptom-simptom kerisauan yang dialami wanita mengandung.

Kajian mereka tertumpu kepada wanita yang berpendapatan rendah yang mana separuh daripadanya berketurunan Afrika-Amerika, manakala selebihnya adalah wanita berketurunan kaukasia.

Kumpulan tersebut memang dikenali berisiko tinggi sebagai peminum arak dan ketagihan rokok.

Kajian itu menunjukkan, ibu yang dilanda kebimbangan dan kemurungan akan melahirkan bayi bersaiz kecil.

Kajian tersebut turut mengenalpasti kebimbangan yang melanda ibu pada bulan ketiga kehamilan memendekkan tempoh matang saluran penghadaman.

Manakala wanita yang dilanda kebimbangan ketika kehamilan di bulan pertama cenderung melahirkan bayi yang kurang berat dan saiz yang lebih pendek dari yang sepatutnya.

Wanita yang menghadapi tekanan dan kebimbangan ketika mengandung juga akan berhadapan dengan masalah ketika mahu bersalin.

Jadi, ibu yang sedang merancang untuk mengandung atau sedang mengandung, jangan terbawa-bawa dengan perasaan bimbang. Ia hanya akan memberi kemudaratan jangka panjang kepada anak anda apabila mereka lahir.

Sebaiknya, jika mengalami tekanan ketika hamil rujuk masalah anda kepada pakar perubatan, kaunselor atau boleh juga luahkan kepada rakan-rakan yang anda percayai.

Ingat, kesihatan bayi anda bermula dari dalam kandungan. Sekiranya bayi lahir dalam keadaan tidak sihat adakah anda mampu berhadapan dengan situasi tersebut?

Peganglah pepatah yang penuh makna ini, mencegah itu lebih baik dari mengubati.



♥ honey ♥

artikel : Ibu murung lahir bayi saiz kecil

dipetik dr akhbar Utusan Malaysia 28/01/10


Ibu hamil harus sentiasa bersifat positif bagi mengelak dilanda kemurungan yang boleh menjejaskan bayi dalam kandungan.


KEBELAKANGAN ini masalah kesihatan mental semakin menjadi perbincangan di kalangan masyarakat berikutan beberapa peristiwa hitam termasuk cubaan bunuh diri, pembunuhan di kalangan ahli keluarga dan sebagainya yang dikaitkan dengan masalah tersebut sebagai puncanya.

Keadaan ini cukup untuk membuktikan bahawa semakin ramai menghadapi masalah kesihatan mental sama ada secara sedar mahupun tidak.

Berbanding kaum Adam, golongan wanita dikatakan paling banyak menghadapi masalah ini.

Salah satu aspek yang jarang disentuh apabila membicarakan isu ini ialah perkaitan antara kesihatan mental dengan ibu-ibu mengandung.

Satu kajian terbaru yang diterbitkan di dalam Jurnal Paediatrik dan Perinatal Epidemiologi di Amerika Syarikat menunjukkan, kerisauan dan kemurungan (antara simptom gangguan kesihatan mental) yang dialami ibu mengandung memberi kesan kepada saiz bayi dan juga sistem penghadaman bayi tersebut.

Lebih teruk kesan kebimbangan atau kemurungan tersebut maka lebih serius jugalah kesan yang akan dialami oleh bayi dalam kandungan mereka.

Penemuan tersebut telah dibuktikan menerusi kajian oleh sekumpulan penyelidik iaitu Shahla M. Hosseini, Minhnoi W. Biglan, Cynthia Larkby, Maria M. Brooks, Michael B. Gorin dan Nancy L. Day.

Mereka adalah para penyelidik yang telah mengkaji tentang kaitan antara simptom-simptom kerisauan yang dialami wanita mengandung.

Kajian mereka tertumpu kepada wanita yang berpendapatan rendah yang mana separuh daripadanya berketurunan Afrika-Amerika, manakala selebihnya adalah wanita berketurunan kaukasia.

Kumpulan tersebut memang dikenali berisiko tinggi sebagai peminum arak dan ketagihan rokok.

Kajian itu menunjukkan, ibu yang dilanda kebimbangan dan kemurungan akan melahirkan bayi bersaiz kecil.

Kajian tersebut turut mengenalpasti kebimbangan yang melanda ibu pada bulan ketiga kehamilan memendekkan tempoh matang saluran penghadaman.

Manakala wanita yang dilanda kebimbangan ketika kehamilan di bulan pertama cenderung melahirkan bayi yang kurang berat dan saiz yang lebih pendek dari yang sepatutnya.

Wanita yang menghadapi tekanan dan kebimbangan ketika mengandung juga akan berhadapan dengan masalah ketika mahu bersalin.

Jadi, ibu yang sedang merancang untuk mengandung atau sedang mengandung, jangan terbawa-bawa dengan perasaan bimbang. Ia hanya akan memberi kemudaratan jangka panjang kepada anak anda apabila mereka lahir.

Sebaiknya, jika mengalami tekanan ketika hamil rujuk masalah anda kepada pakar perubatan, kaunselor atau boleh juga luahkan kepada rakan-rakan yang anda percayai.

Ingat, kesihatan bayi anda bermula dari dalam kandungan. Sekiranya bayi lahir dalam keadaan tidak sihat adakah anda mampu berhadapan dengan situasi tersebut?

Peganglah pepatah yang penuh makna ini, mencegah itu lebih baik dari mengubati.



♥ honey ♥

ragam suami : dia buat dahhh...

to baby :

baby..tgklah papa baby ni...dia punye excited...mengalahkan mama..ish ish...nk kena babab ni...asyikla dia main stroller tu...kang lom kuar baby, dah rosak stroller tu...last2 mama suh papa lipat stroller tu...takut berabuk nanti...sebenarnya, nanti takdela papa main lagi ngan stroller tu..hikhik...


hari2 dok tgk je stroller tu...tak sabar katenye...yg macam entry lpas yg aku citer pasal stroller tu la...over lak excitednye...

♥ honey ♥

Checkup 32 minggu

semalam aku g check up kat tempat biasa la kan...bulan2 terakhir ni enady kate dia nk temankan...aku ok je, lagi bagus..takyah susah aku drive..hehe..thanks papa...
tapi semalam lpas amik darah BSP kat KD Desa Putra tu, aku kena g KK Dengkil utk scan baby...

result checkup :

Berat ~ naik sket 0.9 kg...
HB ~ 11.6 gm..bestttt sangat sebab dah kembali normal...
BSP(kandungan gula dlm darah ) ~ 4.8/5.2/5.6/4.3 : normal

result scan :

uri : kat atas...alhamdulillah...
berat baby : 2.219kg ( nmpak tak dalam gambar kat ataas yg aku bulatkan tu )



♥ honey ♥

jamuan : bufday Jul 09-dec 09

Acara : Jamuan sempena bufday staff bulan Julai 2009 sehingga Disember 2009
Tarikh : 15 Januari 2010
Tempat : Lobi sektor dasar saraan dan wang awam
Tema : kaler biru...kami mmg suke same2 kaler baju ni...

matiklaaa...entry makan-makan lagi..hehe..maafkan daku ye...sudah kukatakan opis ku mmg rajin buat makan-makan ni..namun bukan saje2 ye mahu buat makan2 seperti ini...kang ade pulak yg cakap org gov ni makan je keje nye...jgn berpikiran sebegitu ye...aku pecaya yg keje private pun ade jugak buat kan...tujuan utama utk mengeratkan silaturahim antara staff2...gitu kate Datin..tetamu yang kehormat pd hari itu...

kali ni melibatkan 3 seksyen iaitu Seksyen wang Awam I, Seksyen Wang Awam II dan Seksyen Dasar Saraan...3 seksyen ini adalah di bawah naungan Datin Rozaina - Timbalan Setiausaha Bahagian Dasar Saraan, Wang Awam & Khidmat Pengurusan...

: kek yg disponsor oleh Sek. Wang Awam II..2 bijik ko...sedapppp..made from SR :

: ruang lobi Sektor Dasar Saraan...:

: org di sebalik tabir..unofficial ye...:


: Datin sedang mmbuka kad bufday gergasi :


: sesi nyanyi ramai2 lagu hari lahir...:

: aku sungguh terpikat akan riben ini..nk buat tak pandai..huhu :

: kek dari Sek. Wang Awam I..made from SR juge :

: aku n bos..ciksu :

: aku n rozi :

: aku juga adalah penerima hadiah hari ulang tahun..terima kasih WA :

: kad ini besar sangat dan terpaksa dikongsi beramai-ramai...:


kat bawah ni semua pic gedik2 aku n rakan2..haha..sudah kukatakan..kami adalah gila glam..hehe..mmg sporting habis la..layankan ajelah ek..







♥ honey ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...