Top Blogger 2010??

waww weeee....
aku dapat award ini..tq so much sya...
terharunye aku...dah lama tak dapat award2 gini...
nilah award pertama aku di tahun 2010..hehe...
gile kentang tu pun nk kasik tau..padahal org len dah banyak award kot kan? hehe..

so, siapa yg selalu follow blog aku, silalah amik award ini ek...dan tempek kat blog korang....=p

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

sorang lagi pergi

berita baik utk kak Mas n berita buruk utk aku...
sbab ape berita buruk?
sebab beliau pergi tanpa aku ade di sisi..eececehhh..hikhik...
bukanla...beliau dapat tukar mase aku tgh pantang ni..means takde kot opis...
bila takde kat opis...rugii wooo..mesti ade makan besarrr..hakhakhak..statement keji giler...
asal ade org pindah je suke ek sebab ade makan2...hahaha..ampoonnn kan akuu...
tapi betul la kan...alah..korang2 pun, mesti ade farewell kan...farewell utk meraikan beliau yg telah berkhidmjat ngan kite kan...kalau tak buat macam tak besyy je kan...=p alasannn nk makann...hehe

ni dia kak Mas...
beliau akan bertukar ke JPPH Melaka pada 1 April ni..esokla kan...
so, hari ni dia adalah hari terakher beliau di opis...
aku sangatlah sedihhh sebab tidak sempat berjumpa dgn beliau di hari terakhir...bilakah mau ketemu lagi?

Kak Mas, termakbul jua hasrat mu utk bersalin di Melaka..dekat dgn keluarga tercinta kan...
kak mas dah kawen n sudah punya dua anak..puteri dan putera..yg akan datag ni taktau gen ape...sian kat kak mas..tiap2 minggu akan berulang alik ke Melaka - Putrajaya...dahla pregy lak tu...sekarang dah sarat..tgu masa je tu kalau tak silap...semoga selamat semuanya ye kak mas....
ape2 nanti kiter berFB sajelah ek..

siap2 kasik present utk baby...=p

ooo..sakan korang ek makan tanpa daku..huhu.,,lauk nmpak cam sedap tu...eh kak ayu pun ade? dah masuk keje ek...
pic kredit to : Dayan

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

tips utk baby tidak berjaga di waktu tgh malam


thanks to cikin...

saba la jer la...ni parenting tips ya..next time klo preggy lg...if waktu dh mlm..usap perut..ckp dh mlm..time tdo..esk bgn pagi...usap perut once again...time to wake up..! so..bende ni dh diajar lg dlm perut...once dia dh kuar...insyallah tk der msalah...have to belai2 perut utk memberitahu keadaan masa dan ketika...wah! pandai jer aku...anak pon tk der...

tp, ni mmg menjd....sbb aku ajar adik ipar aku..so far takat ni tk der mslah..

ni tips yg dia kasik kat aku...tapi dia kasik bila aku dah bersalin..uwaaa...


thanks to Fiza juga..

ana- ada nurse kt spital tu cakap, klu malam anak terjaga jgn layan dia berborak..biarkan je dia...nnt lama2 dia tdo sendiri...huhu..klu tak nnt smpi besar laa cm tu..anak fiza mula2 dulu cm tu laa..tp bila dia terjaga malam fiza bg susu lepas tu biarkan dia..tp kita tdo2 ayam laa..hehe...

lg satu time siang klu dia tdo kan, kacau laa dia..suruh bangun minum susu ke main ngan dia ke..supaya malam takde lah dia berjaga..wekeke


dani dah pandai berjaga malam la..aduhaiii...ponat mak eh berjaga tgh2 malam...kalau berjaga dia dok diam takpe aku tak kesah..tapi..dia berjaga sambil merengek2 n kaki tangan semua habis berkayuh...tu tanda nak susu la tu...semalam pecah rekod ok..kul 2 pagi stat menyusu, pastu kejap2 benti..sampai la kul 5 pagi...bila la aku nk lena tu...akhirnya kul 5 pagi baru tdurku aman damai...tapi ko tau jelah...org tgh pantang manela elok bangun tgi hari kan...tapi pagi tadi mmg aku tak tahan sangat mata ni..kul 11 baru hegeh2 nk bangun dari tilam..eh..kul 10 dah sedar, tapi aku dok ngulit2 lagi atas tilam nun...bangun2 kena 10 dass dari mak aku..haiiyaa...


so, pada mommy yg tgh pregy ni, silalah amalkan petua di atas ek..berguna utk korang tu...utk aku pun berguna jugak tapi utk nextttt la...tettt..hehe...

ok..enjoy....

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

dani n maksunye

sweet kan..sori pic kurang memuaskan..
kate tangkap pakai hp saje...=p
ika lah peneman saya tdo tiap2 hari...
tapi minggu ni,
ikaaa...sila tdo bilik sendiri ek...
paham2 sendiri ok..
hahaha..kejammm....

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

copy paste from emy : nape aku emo kat FB?


aku malas buat entry nape aku emo gile2 kat FB tadi..
bila ingat2 balik buat aku sakit hati je kalau aku tulis kat sini...
jadik aku copy paste saje...
kredit to sahabatku Wan Emy Shahliana
sebab dia dah pun buatkan entry utk aku...hahaha
v
v
v
v
v
v
v

Tuesday, March 30, 2010

My Baby You..

"ade ke aku kesah anak aku gelap ke cerah? ade ke aku kesah kalau laki aku
tak belikan emas intan payung sebab dah lahirkan zuriat dia?? tolongla jgn bagi
aku stressss...korang tu putih of kosla anak putih, korang tu kaya raya, tu
pasala laki kasik emas intan payung!!! ..........!"


Ayat di quote dari status FB Liana (Honeysour blog). Sabar weh jangan marah2...nanti ko jadi hijau cam hulk terbukak bengkung sgala. Kekeke. Begitulah lumrah hidup. Manusia ni tak pernah nak berenti talking2 at the back mahupun infront of us. Buat nyakitkan hati je klw ko pikir2.

Papun tahniah atas kelahiran baby sulung Liana. Ahad lepas saya kebetulan balik Perak berkesempatan la menjenguk baby Liana ni. Baby mestilah comel. Dah la kecik halus je. Nak pegang pun takut. Masa saya datang Dani tidur.


Mak mertua saya kata baby ni akan berubah 7 kali muka dan kulit dia tu sebelum jadi muka dia yang betul2 sampai ke besar. Hidung telinga mulut membesar tapi mata tak. Kalau mata dari kecik sepet jgn nak prasan la dapat mata bundar time besar. Errrr nak buat plastik surgery la. Hehe


Bila pikir2 apa yang Liana cakap kat status FB dia tu kan geram betul la. Ada je tak kena. Kalau blom kawin tanya bila nak kawin. Dah kawin tanya pasal anak pulak. Pastu compare2 dengan anak jiran sebelah yang baru je mggu lepas kawin dah terbunting pelamin. Boleh bernanah telinga ni kalau pikir selalu. Dah ada anak macam ni pulak yang diorang cakap. Haishhh..manusia manusia. So sabar jelah. Pasni lagi banyak dugaan nak besarkan anak. Padanla ada mak-mak orang ni sampai bergaduh kan sebab anak-anak. Anak2 yang berebut mainan, mak nya pulak yang emosional lebih. Heh heh. Macam-macam.

Eeee kecik kiut miut je kakinya.


Dani ni suka mengeliat. Tapi mata tetap tak mau bukak.

Sampaila saya nak balik pun..Dani tidur lena lagi. Erhh tak tak, masa nak balik maknya susukan dia. Tapi mata dia tetap pejam jugak.


Seronoknya tengok orang dah ada baby. Nak kena selalu melawat kawan-kawan baru bersalin la macam ni. Ambik berkat dengan harapan cepat-cepat lekat. Pastu kena berkawan dengan pregnant mommy je selalu. Macam Awin. Yelah kalau dia mengidam nak makan apa-apa boleh la saya temankan selalu. Cukup 9 bulan, Awin kurus balik...saya je makin besow..mana taknya 9 bulan tolong makan makanan idaman ibu mengandung. Heh heh.




Nota jatuh kat kaki : Bestnya tengok muka baby, tenang je rasa hati. Dani berusia 18 hari dalam gambar ni.


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

special request

pagi tadi dapat call dr sisuami...
sembang2 n last ade satu permintaan darinya...

enady : mama, tak apdet blog ke semalam? ( hikhik..tak pnh2 ok tanye soklan ni)

aku : tak..tak sempatla..ijai kan ade kat umah ni..dok berebut ngan dia nk guna pc...nape?

enady : ooo..takde gambar dani...papa nk tgk gambar dia ari2...

aku : lorrr...kat fesbuk kan mama dah taruk...(enady ni tak minat sgt ngan fb, jadiknye dia malas nk godek2 login akuan kat fb nun...kalau kat blog, carik je blog aku, udah nmpak ceritanya...=p)

enady : malasla nk bukak fb..(see see..itulah jawapannye)

aku : oklah oklah..ptg kang mama amik gambo dani n tempek kat sini k...(aku tau dia senyum melebo..=p)

makanyaaaa...

aku tempekla gambo2 dani kat sini ek...semuanya baru beberapa minit yg lpas...terus aku aplod...hehe..

gambo ni gelihati aku tgk...gaya apekah itu wahai dani...hakhakhak..papa sila jawab..=p

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

dah ilang

uwaaa....
senarai blog2 korang udah ilanggg...
tak pasanla semalam mase dok godek2 blog..
adoiila...jenuh aku nk carik balik...

korang2..
kalau jenguk blog aku ni sila la tglkan komen n link k...
sayanggg koranggg....


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

dah ilang

uwaaa....
senarai blog2 korang udah ilanggg...
tak pasanla semalam mase dok godek2 blog..
adoiila...jenuh aku nk carik balik...

korang2..
kalau jenguk blog aku ni sila la tglkan komen n link k...
sayanggg koranggg....


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

new font

akhirnyaaa..setelah aku gigih menggodek2 segala tutorial2 pasal blog, terjumpa jugak cara nk buat font kat dalam post..

muahahahahhaha..clap clap utk diri sendiri...

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Cause I am your lady


'Cause I am your lady
And you are my man
Whenever you reach for me
I'll do all that I can




hahaha..tadi boring2 aku google la lagu2 celine dion...
antaranya i love you, becaused you loved me, all by my self, thats the way it is...
bamnyak lagila lagu2 yg berbentuk romance...
auwwww..sangatlah jiwang mase ni ok...
aku terbayang2 zaman bercinta ngan suami sendiri dulu...hikhik

jom jom sambung nyanyi balik...

cause i am your ladyyyy....
and your are my mannnnnnn...
=p

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

permulaan yang baik

ok... dari mula ngandung lagi aku mmg berhajat nk breastfeed kan dani bila lahir...gigih tau aku google sana sini pasal BF ni...servey sana sini equipment dia..dan banyakla yg aku jumpa...

bila dani lahir, aku makin teruja utk BF kan dia...mula2 mmg susah n payah plus rumit si dani ni nk bukak mulut...dia hanya muncung kan mulutnye je...macam mane dia nk suck kan...hurmmm...lame2 dia dah pandai...ohh..mula2 je..dia baru nk blaja la tu..hehe

bila balik kampung utk berpantang, aku still going BF kan Dani...dah seminggu tu, aku try la pam susu..guna pam pureen je pun..utk permulaan..nanti kalau susu badan dah banyak, ade jugak aku bercita2 nk beli breast pump yg canggih2 tu..ikut rezekila...mudah mudahan...aminnn...

mula2 pam, aku jadik cam...alahaiiii...nape tak banyak susu ni...0.5 oz pun tak sampai tau...setitik dua titik je yg kuar...mula la aku pk2 nk bagi dani susu formula je...lama2 nipple tu jadik sakit...bila dani nyusu pun jenuhla aku tahan sakit...nurse kat sini kate, nk baikkan luka pada nipple tu, sapukan balik air susu badan tu kat tempat luka tu...alhamdulillah..mujarab jugak..la ni..kurang dahla sakitnya...

hari2 aku google camne nk banyakkan susu badan...
kawan2 ibu aku bagi petua pun ade...antaranye, minum air holick...la ni aku asikla minum air holick...
ade jugak aku tanya kat kak jemah camne dia masak air longan n lobak putih utk banyakkan susu badan...
dia cakap, lobak putih tu buat sup, n longan kering tu buat air macam air longan yg jual kat pasar malam tu...
pastu pam kena ikut jadual...tengah malam n tengah pagi....

semangat aku ni nk ikut petu2 kat atas tu...tapi tk makan la lagi lobak putih n longan kering tu...lobak putih ade tersimpan kat dlm freeze...longan kering tak carik lagi...kat sini susah sket nk carik..nk kena kuar ke Teluk Intan, kat sana banyak la kot..kat Giant tu..tgh pantang ni mane nk kuarnye...hehe...

dah set kat mind dah, malam tadi kalau dani bangun nk nyusu, aku akan pump ikut ytg kak jemah cakap tu...tgh malam n tgh pagi je...

dan hasilnyeeee....mmg aku tak jangka la....dapat 2 oz ok....aku pam lagi n lagi....nk dekat 4 oz....
cayalaahhhh..ni yg buat aku bersemangat lagi nk BF dani....malam kang nk buat lagi..hehe...

bukti aku dapat 2 oz mase mula2 aku pam tgh malam tadi...

gud dani..bagus anak mamaaaa....tdolah lena2 ek..kekenyangan lpas dapat susu...


♥ honey ♥

cepatla tumbuh wahai rambut

dani hari ini

kalau botak nampak macam budak nakal....

hikhik...

aku lagi suke bila dani ade rambut....

tape tape...rambut dia tu dah semakin panjang...dh nampak itamnye...

ari tu nmpak kulit kepala dia je...geli pulak nk pegang..hehe

enady pun aku bising kalau dia nk botakkan kepala...

cepatlah besar wahai anak....

beberapa ari sebelum dani dicukur rambutnya pada ahad lpas...rindu rambut dia yg ni...tegak dan terpacak...

♥ honey ♥

2 minggu

hari ni dani dah berumur 14 hari = 2 minggu....
kejap je dah 2 minggu kan...
minggu depan papa dani balik ..
yeayyy...tak sabarnye nk menatap matamu...

Sungguh indahnya hari berlalu

Menunggu kasih tambatan hati

Ingin rasanya ku selalu berbagi

Bersamanya kala suatu nanti

Selalu ku nyanyikan lagu rindu

Andaikan kau dan aku bersatu dunia ini berseri selalu

Ku ingin dirimu dekat di hatiku berdua kita kan raih bahagia

Ku ingin dirimu turut merasa rasa rindu tuk menatap matamu

Menatap matamu...

ecececece..dah stat dah hormon tak betul aku ni...hehe
susah betul nk bedung si dani ni, sampai merah2 muka dia menahan kena bedung tu..tapi aku bedungkan jugak bila dia tdo, sebab dia dah semakin mndengar bunyi2 persekitaran..tu yg dia terkejut2 tu..

abaikan la tompok2 bedak tu..mase ni baru lpas mandi..nenek dani punye keje..hehe..eleh, kita2 dulu pun berbedak masa kecik2 macam tepung gomak jugak kan...jgn nk tipu..hikhik..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

mula balik hobi lama


pic kredit to http://rojakstory.blogspot.com

bosan ni..
nampaknye novel adalah peneman setiaku sepanjang hari2 confinement ni..huhu...
mula balikla hobi aku yg lama...
novel ni aku baru je baca...
baru sampai tgh..tak habis lagi...
mmg best tapi bila part2 yg best je si manja ku udah bangun nk susu...
novel ni macam dah lama keluarannye...ntahla..ke keluaran terbaru ni korang?
aku pun tak tau..novel ni pun aku pinjam dr sepupuku, along kecik...

korang ade novel tak? meh kasik aku pinjam...=p

♥ honey ♥

bila nangis maknanye...

dani n nenek..

dani dah pandai sekarang ni tau...baru 13 hari umur dia..
bila dia nangis ade 3 maksud...kira bagi hintla tu...

1. sebab dia nk susu..hausss...

2. sebab maybe dia ber**...tak selesa la kan...

dan no.3...

sebab dia nk suh kita peluk dia....huhu..ooo..pandai anak mama ni tau...dah stat ngade2 la tu...yg bestnye, bila aku dukung n peluk dia..elok je dia diam n tertdo....macam tau2 je mama dia tgh peluk dia..eh, tak jugak...kalau nenek dia peluk dia pun, dia akan diam dan terlena jugak...


hehehe..ibu aku cakap..panjang akal dah dia tu...sikit2 dah nmpak akal dia...dani dani..nanti papa balik mestui papa hepi tgk dani yg semakin mmbesar...rambut dia pun aku nmpak ade tumbuh sikit2 dah...

note : papa dani selalu tgk perkembangan anak dia kat blog ni...baru papa tau kan mama tulis blog ni ade gunanya..hikhik

♥ honey ♥

bila malam2 takleh tdo










hehehehe..nilah keje aku bila takleh sambung tdo bila dah nyusukan Dani...
tgk muka dia teringat kat si suami...alahaiiii masa....cepatlah berlalu...
tapi dani sekarang dah botak...gambo dia botak tak banyak aku amik..esok2la aku amik....hehe

♥ honey ♥

saya rindu dia...


agak2 korang sape yang aku rindu?
pandaiiii korang kan...

lama lagi dia nk balik sini...
ujung bulan nanti...
papa, mama rinduuu...

♥ honey ♥

Man U vs Liverpool

sedih tau, i layan sorang2 je malam tadi Man U vs Liverpool ni...selalu layan bola ngan enady..kalau ade ijai, ngan ijaila sekali...

tak bestnye tgk bola sensorang kan..terjerit pekik pun sorang2..huhu...

game malam tadi best..sonok tgk...walaupun sensorang...klako tgk si Torres tendang penanda bola utk sepak penalti tu..marah sangatla tu...hehe...tapi dia ensemkan...rooney pun ensem gak tau...eh eh..cumelll...

game malam tadi berkesudahan dgn Man U menang 2-1 ke atas Liverpool..

♥ honey ♥

jahatnye!!!!!

Apa dosa bayi ini?
Oleh Raja Norain Hidayah Raja Abdul Aziz
bhnews@bharian.com.my
2010/03/22

BAYI perempuan yang dijumpai  di kawasan semak belakang sebuah  pasar raya kini menerima rawatan di HRPB, Ipoh.
BAYI perempuan yang dijumpai di kawasan semak belakang sebuah pasar raya kini menerima rawatan di HRPB, Ipoh.
IPOH: Seorang bayi perempuan ditemui dalam keadaan basah kuyup dan menggigil selepas ditinggalkan dalam hujan lebat di kawasan semak belakang sebuah pasar raya di Jalan Medan Ipoh di sini, petang kelmarin.

Bayi yang hanya berbalut dengan tuala mandi itu, dipercayai baru dilahirkan berdasarkan keadaannya yang masih bertali pusat.
Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias, berkata bayi itu dijumpai orang ramai yang melalui kawasan berkenaan, kira-kira 500 meter dari tempat pembuangan sampah, pada jam 5.30 petang sebelum dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB). “Ketika dijumpai, bayi itu dalam keadaan pucat dan menggigil kesejukan kerana ditinggalkan dalam hujan lebat. Malah bayi itu dalam keadaan lemah akibat ditinggalkan dalam tempoh yang agak lama sehingga tidak mampu untuk menangis,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Sementara itu, Timbalan Pengarah HRPB, Dr Rahimi Goon, berkata bayi berkenaan dihantar ke bahagian kecemasan hospital berkenaan, kira-kira jam 8 malam.
“Pemeriksaan mendapati bayi itu sihat dan tidak mengalami sebarang komplikasi kesihatan.

“Kami belum mengenal pasti bangsa bayi berkenaan kerana tiada sebarang nota ditemui bersamanya,” katanya selepas melawat bayi itu bersama Lembaga Pelawat HRPB. Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pelawat HRPB, Datuk Omar Ahmad.
Dr Rahimi berkata, bayi itu ditempatkan di Wad 6C untuk pemantauan sebelum diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


♥ honey ♥

dani cukur rambut n naik buai

semalam hari ahad genap 11 hari umur dani...
hari jumaat mase hari terakhir aku ngurut tu, bidan wan nuk tu ade cakap ari ahad nanti dia datang lagi utk cukur rambut dani...



tak mo duk diam si dani bila bidan wan nuk tu cukur rambut dia...bila tak cukur elok pulak diam..sakit ke sayang?



yeyeaaa..saya sudah botak..hehe..enecm tak? papanye lom tgk lagi ni gambo anak dia botak...lain beno aku tgk rupa dani ni bila botak..hehe..

rambut dani..banyak kan....sayangnye...bidan wan nuk suh tanam kat pangkal pokok pisang ke pokok ape2 jela...

dah lpas cukur rambut, bidan wan nuk mandikan...

lpas dah siap semua pakai baju, upacara naik boyan oleh bidan....

buai laju laju...~~sampai pokok sena..~~=p

aku tak tau la..ni adat sebelah perak kot...kalau boleh aku taknak biasakan dani ni naik buai...mati aku kang kalau kat taska asikla nk berbuai....hisap puting yang silikon tu pun aku tak nak ajarkan...jenuh nanti...

naik buai oleh bidan ni sebagai syarat je...nanti lpas habis pantang, insyallah ayah ngan ibu nk buat kenduri dani naik buai, marhaban dan doa selamat aku habis pantang....so, yg tu meriahla sket panggil org kampung makan gulai..kater org kelantan..hehe

♥ honey ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...