nk kena tepuk2 duluuu

jerawat udah mula naik balik..uuu scaryyy...

adoyaiii...

dani udah mula menunjukkan taringnya..

klau hari siang, bila time tdo mesti kena bagi susu n then tepuk2 n dukung dia dulu...


kalau malam, mmg senang dia tdo...alhamdulillah, sekarang dani dah tau beza siang dan malam...siang dia rajin berjag sebab dia nk main2 ngan orang, kalau malam stat tdo kul 9-10 cam tula..sampaila esok pagi kul 5 pagi dia akn bangun...kejut semayang subuh la tu..gud anak mama..hehe

yehaaaa...

sampai terngangan2 bila aku dukung dia..jenuhla haiii nk tdokan dia..letak konfem dioa tak lena..kejap je tdo nye..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

review drama tv : Kamelia Katrina

sape layan citer ni? kamelia katrina. setiap selasa jam 9.00 malam
dulu aku tak suke citer ni sebab si kamelia tu terlalu baik sangat yg sanggup mengalah ngan kakaknye, patutnye kakak la yg mengalah demi adik kan..pastu bila mase pantang hari tu dok tayang yg highlight punye je kan maksudnye bukan episod yg betul siarannye yg hari selasa tu la..asyikla dok tengok, aku jadik addict lak ngan citer ni..beest pulak sebab geram ngan watak katrina yg dilakonkan oleh ellyana tu..mnjadik la ko berlakon ellyana sebab aku menyampah ngan ko..haha..suke buli adik..

sini aku copy paste sinopsis citer ni dari akaun facebook kamelia Katrina..

Drama Kamelia Katrina mengisahkan pertelagahan di antara dua orang adik beradik jelita yang mempunyai personaliti berbeza. Katrina ialah seorang kakak yang sombong, pemarah dan pendengki. Manakala Kamelia pula ialah seorang adik yang lembut, pemurah dan baik hati. Kamelia dan Katrina telah kehilangan ibu sejak kecil dan mereka dibesarkan oleh nenek mereka, Nek Mun.

Kenakalan Katrina terserlah dari kecil lagi. Kamelia sering dibuli oleh Katrina menyebabkan bapanya, Jehan, selalu menyebelahi Kamelia. Sejak dari itulah perasaan iri hati terbit di hati Katrina dan menjadi pemangkin semangatnya untuk mendahului Kamelia dalam apa jua cabaran yang dilalui.

Perasan benci Nek Mun terhadap menantunya pula terbawa-bawa hingga kini kerana wajah Kamelia mirip wajah menantunya. Kerana itu, Kamelia sering dilayan dengan buruk sekali. Segala kasih sayangnya dicurahkan kepada cucu kesayangannya, Katrina.

Konflik dan drama menjadi-jadi apabila Katrina ingin mencuri hati Ari yang telah diberikan ke Kamelia. Motif Katrina hanyalah untuk mewarisi segala hartanya. Tidak ada apa yang akan menghalang Katrina daripada memiliki hati Ari walaupun dengan membunuh!

Apakah yang bakal berlaku seterusnya? Berjayakah Katrina memiliki hati Ari? Adakah Kamelia terus dibenci keluarganya?

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

ingatkan pebende la..

dalam kul 12 tengahari tadi, tetiba semua kete yg lalu lalang depan teratak ayahanda dan bonda aku ni jadi slowww n berhenti. kebetulan kat umah mase tu ade mak ude(kakak ayah) n pami (anak mak ude) baru balik dari pekan selase.

semua keluar sebab nk tgk ape yg terjadi sebab tetiba ade bunyi siren polis. kot2la ade accident kan, jalan raya kat depan umah aku ni mmg selalu ade accident. 4 hari lepas, waktu malam, betul2 depan umah aku, ade orang accident ngan kerbau pendek tu. tau kerbau pendek? ala binatang hidung penyek tu..khinzir..hehe..habih muka org tu pecah2 n berdarah la..org tu baru balik mancing, ttiba je binatang tu melintas dan masa yg sama org ni pun lalu..

melalut lak,

balik citer asal,

semua kete yg lalu diarahkan berhenti..tak kira la kete ko kecik ke beso ke, motor ke lori ke..semua aku tgk dah tersadai kat bahu jalan. sape yg tak benti, dia akan tahan...mmg banyak polis..laju2 lak tu..
macam gambar yg kat atas ni, sian pemilik kete ni..kat sebelah umah aku ade kaw. perumahan.. rumah dia belah dalam so, tak tau ape yg jadik kat jalan raya tu, kuar2 je simpang terus kena tahan. tak tau la dia saman ke tak sebab nampak cam dia bukak sarung tangan n kuarkan buku saman kot..haha..naya kakak tu..


lama tunggu nk tau ape bende la yg polis beria suh semua knderaan benti tepi jalan.. rupa-rupanya ade org naik beskal ni..sempat jeling2 jap kat keta peronda, Jelajah 1 Malaysia..
korang klik sini kalau nk tgk view map jalan umah aku..sempat aku google2 tadi..oo baru stat Jelajah 1 malaysia ni sebab baru stage 1 perjalanan dari Kuala Selangor hingga Lumut. so, situ akan tempuh la sabak bernam (kampung atuk belah ibu), teluk intan, kg. gajah, lambor, bota, air tawar dan seterusnya sampai la ke lumut..eh, lama tak g Lumut..huhu..

group first, aku ingat habih dah..pastu kenderaan lain takleh jalan lagi..ni mesti ade lagi...sebab polis banyak giler naik moto tu..dah la laju tahap maksimum..

haa..kan..dah kate dah..mesti ade lagi..:) lagi banyak...

habih dah...

jom layan aksi dani ngan uncle pami nye n opah ude nye..


terpeleot anak aku tu mi..:)

peace!

mi, training ke tu? :p



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

jln2 teluk intan + shopping kat TF


baru habis pantang, berdesup dalam kepala ni plan macam2..haha

hari sabtu petang, plan mmg nk belikan barang dapor sket utk umah ibu ayah aku ni...ke teluk intan la..tempat murah kalau nk g beli barang2 dapur..pegilah ke TF Value Mart ye...jalan dri TEluk Intan nk ke Sabak Bernam...mmg murah kat situ...

ibu yg pegang dani sebab aku nk g bank jap, cucuk mncucuk la kan..=p

ayah aku yg bawak..bestla ayah sekarang ni, ajak je g mane, mesti nak je dah..

yg dok blakang, aku n ika..tu pun ade orang dr kete lain, dok usha2 nk ngorat..weyyy, anak aku kat depan tu..hikhik

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

insyallah susu ibu pilihanku


alkisahnye hari sabtu ari tu la..ade knduri tahlil ngan masuk umah baru kat kampung aku ni.. mula2 cam malas nk g, tapi mengenangkan kawan ibu aku tu baik ngan aku, aku pun gagahkan dirila pegi dgn mmbawa dani...nanti sampai sane, sah2 la dani akn jadik tumpuan kan..hurmm..mmg pun..atenye, ibu aku antara yg termuda kat kampung ni. yg lain2 semua standard opah2 dah...kategori makcik nk bertukar status pun ade jugak..=p

semua dok kerumun dani..hehe...org gelar ibu aku nenek muda..hehe..ade yg terkejut pun ade, lorrr udahh bercucu ke..hikhik..kembang ibu aku...
dani mmg tak nak baring atas tikar ni..hehe.. letak je nangis asal letak je ngobak - bahasa orang perak yg bermaksud meraung2..dan satu lagi toghoyak yg mmbawa maksud menangis la..eh ..dah kelas blaja bahasa lak..hihi...lpas aku susukan dia barula dia mau tdo n tak sedar pun dia atas tikar tu..macam tau2 je tikar tu keras n takde tilam..alahaii..cerdik dah budak ni..

ok balik pada tajuk..

mase aku tgh susukan dani pakai botol la, segan aku nk selak2 baju kat umah org knduri..ramai kan..ade la sorang makcik bukan kategori umo nk masuk level opah2 dah, nampak aku punye baju basah..tang tut la..tu air susu badan yg dah meleleh2..cepat2 aku cover pakai towel. lalu dia bertanya, mmg bagi susu badan ke? aku jawab la , ye..dia tanye lagi, nape tak campo susu badan n susu tin? aku jawab penuh confident, mmg saya nk bagi susu badan insyallah sampai tahap yg saya mampu. makcik tu diam dah terus pandang aku dgn pandangan yg macam ala ala daring je..hehe..aku nmpak ok! dan aku hanya pikir satu je, mesti dalam kpla otak dia pk aku tak mampu nk beli susu formula utk kasik dani..hehe..kalau betul la ape yg aku pk ni, hurmmm..tula mentaliti org kat kampung ni masih lagi tahap yg tak tau aku nk levelkan tahap ape..:( padahal kat bandar2 dah meluas dah ibu2 yg bekerjaya mmberi anak mereka susu badan dengan cara diperah susu itu..kan kan...pada yang tak dapat nk mmberi susu ibu kpd baby mereka, maybe dorang ade problem lain...such as blogger mamaraina ni...dan mamaaisy . dorang ade sebab tersendiri nape dorang tak ksik susu ibu. g terjah blog dorang kalau nk tau kenaper..hehe :)


panjang dah aku mmbebel..gitula kesahnye pada hari sabtu tersebut..

sekian..=p

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Opah ude mandikan dani

mak ude aka kakak ayah aku...
cubaan memandikan dani..hehe..
lokasi : di rumah Nor = wancu piah = simpang pulai, Ipoh
kekok dah mak ude...=p..
dani pun dk jerit..aku dr luar, asla la dani dok jerit tu? rupa2nya mak ude tak campur air panas mase mandikan dani...haha..patutla dia jerit..sebab sebelum ibu aku yg mandikan takde lak dia jerit..hehe..

~mak ude aka opah ude~


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

baby : dua pupu : dani n zarif

aku mmg menanti hari aku habis pantang utk melawat baby zarif ni. baby zarif ni anak kepada sepupu aku iaitu nor. beliau adalah anak kepada kakak ayah aku. dan beliauuuu..hehe..dah dah..cukup utk intro...=p

Nor ni kawen same tahun ngan aku..korang leh klik sini kalau nk reverse balik ingatan tu time wedding dia..hehe..dia kawen bulan 4 tahun lpas..

ok balik pada citer baby dia...

Putra Muhammad Zarif bin Muhammad Zainal bin Darus bin tatau..=p Dilahirkan pada 25 Mac 2010 jam 7.++ malam , tang minit tu aku tak ingat minit yg ke berape..

pada hari ke 47 ni baru aku berkesempatan nk g melawat baby zarif...atey..dah habih pantang barulah leh kuar sana sini kan...selagi tak hbis pantang, jgnla ko kuar umah, kang ade yg mengata kang. orang2 kampung i ni laser mulutnya..haha ibu aku dah kene tadi. =p

umah wancu piah aka kakak ayah aku ni kat Simpang Pulai, Ipoh...pas g knduri umah kawan ibu aku tengahari tadi terus gerak ke SP. bukan aku yg bawak kete, kebetulan ayah aku rajin dah nk g jalan2 sana sini maka ayah akulah yg drive...hehe..bolehla aku susukan dani kalau dia nangis nanti...

dah dah. jom layan baby dua orang ni...=p

zarif tembam sket dari dani...tu guna susu cap gantung jugak tu..hehe..

zarif putih sket dari dani..zarif putih kemerah merahan sebab opahnye aka wancu n ayahnye aka Enal mmg putih, so, sah sahla anak putih kan...aku ni..campuran kulit aku n enady yg tak berapa putih dan tak berape nk gelap..hehe..dani pun takdela putih melepak kan...putih sangat kang, kate ikut sape lak ni..haaa...isu di situ~~ heheh

takde niat nk compare2 kan dani n zarif ni..hari tu yg aku emo kat FB yang ade org ckap anak aku gelap sebab kes ni la..ade hamba Allah tu cakap secara ayat konon2nye bajet yg aku takkan terasa..." anak nana gelap sket dari anak nor" dan "anak nor cerah sket dari dani" ingt aku tak sentap ke? aku sentap weyy..tapi aku sabar je...:) senyum je...padahal bila masuk bilik tetiba aku nangis..haha..sape dia tu..biar aku je yg tau..pada sepupu yg rapat ngan aku yg dah tau tu, thanks atas kata2 semangat mu...:) sekarang aku da tak kesah dah sebab dani selalu pujuk aku. dia cakap, dani cayang mama..uhuk uhuk..tu tipula dani leh cakapkan, tapi aku bayangkan dani cakap macam tu, so, perasaan marah tu hilang..:) saikoloji beb..saikoloji..

baby zarif comel sangattt..dahla putih melepak..haiii, jambula anak ko nanti ni nor..;P

suka giler gambar ni...tgk dani..dia senyum kan..:)

masing2 nk tunjuk sape kuat..hehe..tgn zarif kat kepala dani, tgn dani kat pinggang zarif..agak2 sape menang? hikhik...
hahaha..tgk tu..nk tunjuk terer lagi...yg dani sampai dah tanggal2 suar dia..hehe

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

today is my last day on confinement

oh ya...dah nk habis hari dah hari ni...lupa nk kasik tau uolls. hari ni hari last aku berpantang..yahooo.. akhirnya, habis jugak tempoh berkurung walaupun aku ade jugak ngelat2 n terpaksa keluar..macam g klinik ari tu..pastu g teluk intan anta anep...haha..sempat gak singgah giant beli baju Dani..
~ aku, ika n dani ~

sepanjang tempoh berpantang, awal2 minggu pertama n kedua je yg seksa sket. sebab luka jahit kat bawah tu tak baik lagi kan...nak buat ape semua behave je. jalan dah macam ape dah. bayangkan korang kat negera Jepun n pakai kimono dan juga jalan macam org Jepun. camtulah aku..hehe..
~ dah pandai nk main2 dah...suke tenung mata orang ~

kain batik n stokin awal 3 minggu aku pakaila..last2 semua dah ilang ntah mane...panas beb cuaca kat sini...pakai stokin mase waktu malam je...siang2 takdela nk pakai..klau pakai pun, pagi pas mandi..dah tengahari..uiii..tak lalu dah nk tahan..panass panass...mmgla org kater mase pantang nilah nk kene panas nye..takleh sejuk..tk pakai stokin dah panas dah makcikkk...
~ nenek dani aka ibu aku ~

luka jahit dah baik tapi still ade benangnye mase dah habih 3 minggu tu...ape lagi, aku carik seluar la...haha..tak tahan aku pakai kain batik..susah nk bergerak...kalau ade opah2 (ermmm..opah ke? kira makcik2 pun ok kot) datang umah nk melawat baby kan, cepat2 aku masuk bilik n tukar pakai kain batik dan stokin..haha..giler ko tak pakai kain batik n stokin..mulut makcik2 ni semua boleh tahannn....sakit telinga dgrr..grrr..
~ lagi seminggu je aku kat kampung ni..~

oh ye, set bersalin ibu aku beli cap menara...beli kat Bidan kampung seberang...RM50 je, tapi complete la semua ade, ubat jamu, minyak gosok (sedap bau minyak ni), minyak barut, bedak berempah, jamu dara, n ubat ape ntah utk sapu kat bawah tu tapi aku tak sapu pun, aku just sapu minyak gamat...nurse mmg ade cakap, awal2 lpas bersalin jgn sapu lagi minyak gamat tu, takut nanti benang reput tapi luka tak cantum n baik lagi...so, aku stat sapu minyak gamat bila dah dalam 2 minggu macam tu la...alhamdulillah, seminggu sapu myk gamat tu, ilang sakit just tinggak benang je tak tercabut2..hehe..tak reput pun..nurse tipu eyhhh..=p

haa...barut lak, eh bengkung...same je kan..=p sebulan mmg aku pakai je...lpas tu dah ilang..sape ntah sorokkan..=p haha..aku yg mls nk pakai..panas jugakk..tak tahannn...

mm...bab pemakanan lak...pagi aku just minum milo cicah roti atau biskut je..tengahari, aku makan nasik n lauk ikan haruan masak lada hitam..tak pun ikan bawal putih..mmg sedappp ibu aku masak...lupa nk snap gambar...3 minggu tu aku makan ikan ruan je utk lauk tengahri...sayur pegaga..pegaga ni baik utk kecutkan rahim n banyakkan susu ibu..3 minggu aku ulang2 je makan tu...seb baik stok kat sini senang nk dapatkan ikan ruan..ateee...rumah sebelah sg. perak je..hehe..letak je pancing, dah dapat ikan..hehe..tu tipu~~

dah lpas 3 minggu aku cuba2 makan ayam, makcik2 kat sinila yg kasik petua, kalau nk makan bnde2 lain, cuba dulu sket2 makan, kalau rase seram sejuk nk demam or pening2 tu...tu maknanya tak boleh makan lagi la tu. ade sekali aku try minum soya..kate nk tmbahkan susu ibu kan..aku cubala petua minum soya tu..haaah sekali ko tauu..malam tu aku dah menggigil badan ni...sejukkkk...peninggg...hahaha..rasekan..seb baik aku tak minum banyak..segelas je..tu pun tak habih sebab tak sedapp..mm pelik gak aku mase tu, aku minum soya tak habiss..selalu mmg feveret aku air soya ni..lpas tu, langsung aku tak sentuh air soya tu, kasik ika je habiskan..

ape lagi ek...haaa...masa pantang ni jugak aku minum air longan kering utk tambah susu ibu, aku ade try makan lobak putih jugak buat sup, tapi huhuuu takleh telannn pahittt..buang cenggitu je sup tu..tak makn2..try pulak daun kucai rebus ngan ikan bilis..haaa..ni boleh makan...sedap je...alhamdulillah susu ibu pun jadik banyak..puas dani minum..tu pasal dia bam bam sekarang ni...mujurlah daun kucai tu ibu tanam kat blakang umah je..anytime leh makan..hikhik

ais batu mmg aku tak sentuh langsung..ibu cakap dah habih pantang pun jgn minum ais lagi..biar dulu..kang laki larikk..hahaha..ni 18sx sket...taku yg kat bawah tu tak ape ntah..hehe..aku iakan aje..sape leh explen..=p

ok..sekian saje cerita aku melalui tempoh2 berpantang...haaa... lupa lagi satu...aku berurut bila dah hari ketujuh, kelapan dan kesembilan...selama 3 hari berturut2.. urut lambat sebab bidan wan nok tu kate biar baik sket luka jahit tu sebab nka bersenam bagai..hehe..mmg betul2 bersenam ko tauu..nmpak je bidan tu kecik, tapi kudrat dia..masya allah...:)

ok habis dah...

esok nk mulakan langkah pertama ku..g shopping ngan dani n ibu n ika...yuhuuu...
KAMI

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

buffered earnings nuffnang


mungkin dah lama ia bertapak di blog2 korang yg otai2 tu..hehe..
dan aku...
alhamdulillah..rezeki dani maybe...
buffered earnings nuffnang sudah menampakkan kewujudannye...
trafik blog aku pun makin ramai...
ni semua bermula semasa aku preggy n seterusnya lpas aku bersalin...

terima kasih pada korang semua yg sudi melawat blog aku yg buruk ni..hehe...

ade rezeki lebih, kita ptut share dgn kawan2 kan..

ade terpikir gak ni nk buat giveaway, tapi sempena ape tak tau...

klu nk buat sempena anniversary aku..lambat lagi..bulan 6 nanti...

emm.. bulan 6 nantila aku buat..insyallah...

buat mase ni tgh di fikir2 nk buat giveaway ape..:)

korang ade cadangan lain?

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

bagai dicelup dlm tepung gomak =p

Dani kan ruam kan...doc la kate...tadi..baru je beberapa minit tadi, ibu aku cuba cara tradisional pulak..petua orang2 lama...sap[ukan je bedak sejuk kat area ruam tu...maner tau berkesan kan..cuba jela...sebab ubat sapu yg doc kasik, nmpak tak kurang2 pun ruam nye...bertambah banyak takdela pulak..harap-harap okla...


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...