pengumuman

aku nak buat Contest ni.

tunggu esok ye.

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

pengumuman

aku nak buat Contest ni.

tunggu esok ye.

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

kenapa dengan hari ini?

Mood ok je pagi tadi. sampai opis on pc bagai. on fb. tengok wall sendiri. upload gambar jamuan raya semalam. jalan-jalan wall orang. komen itu ini. sampai kat wall dia. tengok-tengok add as friend. dia dah remove aku rupanya.

takpelah, ramai lagi kawan lain kan. sape nak kawan ngan saya angkat tangan!..:)

kalau tak nak kawan, g bukak blog lain k..

saya sayang kawan-kawan saya..tanpa kawan-kawan saya, siapalah saya.



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

wedding nasya & syarafi @ Meru, Klang


plan hari ahad lepas, ke wedding sahabat ketika di kampus, Nasya dan Syarafi kat Meru, Klang. walaupun kad jemputan tak diterima tapi aku datang jugak hahahahaha... tak malu betul. eh, tapi taklah... nasya memag dah jemput siap-siap mase open house umah dia tahun lpas..setahun sudah..patut bulan 5 nikah nye, tapi atas sebab-sebab yang tak dapat nak dielakkan, delay ke bulan September.. tahun ni ko buat kenduri ko kawen kira sekali ngan open house ko lah kan nasya kan...=p

aku memang tak sabar nak g wedding nasya. sebab aku akan jumpa ramai kawan-kawan mase alam kampus dulu. kira reunion la.. best.. masing-masing dah lama tak jumpa.. macam-macam cerita, masing-masing dah berjaya ngan karier masing-masing..
aku, dani n Su.. bestfrens mase kat itm perak dulu. lama tak jumpa kan sue. rindu betul zaman dulu.
family potrait jap.. suka la gambar ni. nak cucilah..

perkara wajib! bergambar ngan pengantin. aku memang suka datang lambat-lambat bila pegi kenduri kawen. inilah sebab utama.. dapat bergambar ngan pengantin n pengantin akan ingatla sampai bila-bila yang aku datang wedding dia.. hahaha.. time aku dulu, aku ingat lagi tau sape yang datang, sape yang tak datang..hikhik..yg tak datang tu, aku paham. jauh satu, ade komitmen lain lagi kan..:)


ex-student dip in photography batch dec 2002-dec 2005. kecuali sorang yang bernama ila =p dua dari kiri. dia student fashion. sama batch la.. enady ngan dani tu abaikanla ek.. dorang bukan ex-itm..hehe..

hasil tembakan dari Shah. bf Yana. walaupun ko student IT, terer jugak bab-bab nak memeriahkan gambar ni ek..

aku ngan nasya n dani.. tahniah Nasya.. semoga mnjadi isteri yang baik dan solehah..

aku n nasya close up. perkara wajib jugak...

dah balik tu, masuk kete tak sampai pun 2 minit, dani dah terlelap tido.. hahaha.. tula.. dah puas kena gomol ngan auntie-auntie cantik tadi ek. dani bila tengok kawan-kawan aku yang pakai subang ke..yang meghelip-meghelip baju ke.. amboiii.. suka je kene dukung tau.. tak meragam langsung. akibatnye, tertido keletihan..dani dani..:)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

makan besar

hari ni ade makan-makan kat opis...

jamuan raya seksyen.

lupa pulak nak bawak gede untuk tahan perut jangan makan banyak.

alahaiii..

jawabnye.. telan saje selagi mampu.

har har har..

habislah diet ku!


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

thank auntie yana n uncle shah - dani

sabtu ari tu memang dah plan awal-awal, sahabat baik ku sewaktu di kampus dulu, nak datang beraya. actually dah lama dah pompuan ni nak datang ke rumah.. sebelum raya lagi.. tapi asyikla ade komitmen lain. bila aku free dia plak ade hal, bila dia free aku plak yang ada hal.. so, asik tertangguh-tangguh gitu kan..

jadi, sabtu ari tu barulah dua-dua free..itupun bila dia dah bukak buik sendiri barulah ada masa nak berjalan-jalan. kalau keje ngan Karangkraf dulu, masa banyak habis dengan buat work je.. itu kata dia la.. hehe.. betul tak yana? =p

kali ni seronok bila tengok peel terbaru dani. bila awek cun yang dukung dia.. mak aihhhh.. tengok tak berkedip.. bila Shah yang dukung pun, mata tu stil tertoleh toleh kat si yana.. hahaha.. dani dani.. kecik-kecik ko dah pandai ye.. mana ko blaja ni hah????

menu pada hari itu adalah nasi ayam. masing-masing malu nak tambah..cet! tak baik tau.. aku masak banyak tau untuk korang tu.. huhu.. lenkali datang umah aku kalau makan tak tambah, siap la..hehe..

asyik bersembang sebab lama tak jumpa, sampai terlupa nak snap gambar makanan..:)

lastly, terima kasih yana n shah coz sudi datang beraya ke teratak ku...dan juga duit raya dani.. tima kacih banyak-banyak..:)


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

hangkut dani g opis

lena betul ko tido ye dani.. mentang-mentanglah dalam air cond..sedap la kan..

hari ni terpaksa hangkut dani dtg opis sebab BS nye ada appointment ngan doktor pakar pasal lutut dia..maybe half day aje. dalam kul 1-2 petang kang, aku hantar la dani balik umah BS dia.

nasib baiklah mood dani ok je pagi ni.. mandikan dia seawal 6.30 pagi. kalau tak sebab mandi awal-awal pagi ni, aku mandikan dia ngan air sejuk je.. tapi dah kena mandi awal ni, aku campurlah ngan air panas sket..takdelah dia menggigil sejuk kan..

sementara aku nak siapkan keje, nasib baikla ada makcik-makcik dani yang best ni.. tolong jagakan n main-main ngan dani. mama bolehla buat keje kan..tq semua.

akhir sekali, muka tuan tanah yang tak berapa nak siap. kelam kabut pagi tadi semua kena buat pagi-pagi kan..



p/s : ade orang cakap anak aku kecik. hurmm...takdela terasa hati cuma nak bagitau yang genetik sebelah suami aku memang jenis comel-comel ajer orang nye. kalau orang banjar cakap, haluiiii..:) ape-ape ajelah.., janji dani sihat kan dani...

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

hangkut dani g opis

lena betul ko tido ye dani.. mentang-mentanglah dalam air cond..sedap la kan..

hari ni terpaksa hangkut dani dtg opis sebab BS nye ada appointment ngan doktor pakar pasal lutut dia..maybe half day aje. dalam kul 1-2 petang kang, aku hantar la dani balik umah BS dia.

nasib baiklah mood dani ok je pagi ni.. mandikan dia seawal 6.30 pagi. kalau tak sebab mandi awal-awal pagi ni, aku mandikan dia ngan air sejuk je.. tapi dah kena mandi awal ni, aku campurlah ngan air panas sket..takdelah dia menggigil sejuk kan..

sementara aku nak siapkan keje, nasib baikla ada makcik-makcik dani yang best ni.. tolong jagakan n main-main ngan dani. mama bolehla buat keje kan..tq semua.

akhir sekali, muka tuan tanah yang tak berapa nak siap. kelam kabut pagi tadi semua kena buat pagi-pagi kan..



p/s : ade orang cakap anak aku kecik. hurmm...takdela terasa hati cuma nak bagitau yang genetik sebelah suami aku memang jenis comel-comel ajer orang nye. kalau orang banjar cakap, haluiiii..:) ape-ape ajelah.., janji dani sihat kan dani...

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Contest : Beraya Bersama Si Manja


aku nak join contest ni.. Contest : Beraya Bersama Si Manja by Cikpuanmiera

senang je nak masuk contest ni..

1. jadik follower
2. link cyrusbabyshop kat blog sendiri
3. buat entry pasal contest ni
4. upload pic terbaik beraya bersama si manja atau family

itu saja..

senang kan..

dan aku mempertaruhkan gambar ini..

sebab nya, masing-masing teruja menyambut Syawal bersama ngan ahli baru iaitu Muhammad Dani Emir.. si manja ku..

jom join cepat contest ni..

tarikh tutup : 10 Oktober 2010..
keputusan akan diumumkan pada 18 Oktober 2010..

kalau ada rezeki dani alhamduillah la kan...aminnnn..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

rendang cap bonda

lupa nak cerita.

just untuk kenangan diri sendiri.

mase hari raya ke-enam yang aku nak balik ke Putrajaya tu kan, awal-awal lagi aku dah request kat ibu yang aku nak bawak balik rendang.

aku beli ayam 2 ekor pastu suh ibu masakkan...sedap woooo...

balik dari kampung tu, 2 hari tu makan lauk rendang je..masuk fridge pastu nak makan panaskan..tak nak makan masuk dalam fridge..sampai la habis..lupa pulak nak tangkap gambar mase rendang tu penuh satu kuali..

thanks ibu masakkan rendang untuk along...along sayang ibu....

p/s : ibu aku hari2 kot bukak blog aku sebab nak tengok perkembangan cucu dia..hehe..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

misi mencari walker

tak jumpa lagi la walker yang berkenan di hati..

ari tu dah tgk kat carrefour, alamanda. tak best lah. nak pegi Manjaku kat Bangi tu ntah bila la.. papa dani busy la lately..hurmmm..

aku mencari walker yang tempat duduknye boleh laras tu..tapi tak jumpa.. mostly semua yang dah fix..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

nak peluk peluk

habit dani sekarang bila dah umur 6 bulan ni kan.. suka sangatla tido mengiring. enady cakap, ni mama la ni mase pregnen kan dani, suka tido mengiring.. hahaha.. ye ke korang.. anak akan ikut peel ibunya mase preggy? hehe

tu pasal la dani ni takleh nak tdo dalam stroller. empit kan.. susah dia nak mengiring dan kadang kala tdo meniarap.. camnelah esok ni. esok aku kena bawak dani dok opis jap. sebab babysitter dia ade appointment ngan doc pakar.

lepas tu kan, bila dia tido mengiring tu, mesti kene ade something untuk dia peluk. konon-konon macam kita ade la kat sebelah dia.. maybe dia akan rase secure sket kot kan.. kalau tak de bantal or turtle dia tu kan, mesti dia resah gelisah sebab takde benda nak pegang. kejap mengiring kejap terlentang.. mata tutup tu.. hurmm.. dani dani..

dan juga, kalau nak bagi dia lena tido, sumbat saje soother tu kat mulut nya.. hahaha..konfem lena!..



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

checkup dani 6 bulan




hari khamis 23hb september ari tu g check up dani 6 bulan kat KD Desa Putra,Sg. Merab. memang dah janji ngan enady suh dia ikut sebab dani akan kena cucuk bila check up 6 bulan ni. tak nak jadi macam bulan lepas, mase cucuk dani tu, dia bergerak pastu tak dapat masuk habis ubat tu.

check up macam biasa. dan resultnya,

berat dani : 7.0 kg
tinggi dani : 65 cm

berat naik sikit je. maybe sebab dia demam campak ari tu kot... tapi sekarang aku tengok badan dia dah naik balik..sebab aku dah start bagi dia makan solid food...sukeee..

tinggi langsung la tak naik..huhu.. camne bagi tinggi dia naik ni..

tapi so far, perkembangan dia normal lagi. masih lagi dalam lingkungan graf yang kaler putih.


perkembangan dia, ari tu aku dah citer kan..takpe.. aku copy paste balik..

perkembangan dani di usia 6 bulan :

1. nak belajar merangkak kot sebab dia dah pandai nak angkat2 vontotnye..
2. mulut dah makin bising..bisng satu rumah tau..
3. kalau kite bagi barang kat dia, dia dah dapat amik.
4. pastu bila kita nak amik barang tu balik, dia akan mengamuk (menangis)
5. dah pandai menelan makanan.
6. suka gelak. ibu cakap dani ni peramah orangnye.
7. suka orang dukung dia. pastu kalau letak dia akan menangis..=p
8. rambut dah panjang sangat. bila ntah nak potong.
9. dah knal mama n papa dia. tapi dani ni sape2 yang hulur tgn nak dukung dia, dia mau jer.
10. kuat betul dia minum susu sekarang ni.
11. dah pandai pegang botol susu sendiri mase minum susu.
12. peka kpd bunyi2 persekitaran.
13. dah kenal nma dia sendiri.
14. pandai geleng2kan kepala tapi takde maksud ape2.
tu je kot, lau ade nanti apdet lagi k..

terbaru :

15. terpegun tengok pompuan cantik..suke sangat kena dukung n cium ngan pompuan.... adeiii.. kecik2 lagi dah pandai..

and last, jom tengok video dani belajar nak merangkak sambil goyang-goyangkan badan dia..hehe.. lawak ok..





♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

sedih.

berjurai-jurai air mata ni baca kisah adik Alanna Qish ni.

tak sanggup rasanya nak hadapi. aku tak setabah mummy Alanna.

teringat kat anak kecilku, dani yang sudah seminggu batuknya tidak hilang. tak baik-baik.

to mummy Alanna,

moga hatimu tabah selalu.. saya doakan adik Alanna aman dan tenang di sana..

Al-Fatihah...

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

6 Syawal | pulang ke Putrajaya | beraya ke Instun

setelah penat beraya bersama keluarga sendiri di kampung, tibalah masanye aku harus pulang ke tempat mencari rezekiku. sedihh.. tapi tu kena tempuh lah kan. tak puas rasanya duduk kat kampung. malasnya nak balik.. huhu..

6 syawal pagi-pagi lagi dah kemas-kemas baju n barang-barang. dalam kul 10 jugakla gerak dari kampung.

pastu memang dah call siap-siap ngan sepupu aku lagi sorang ni, Nor. nak datang beraya umah dia. kat Instun. tau tak Instun tu ape? Instun tu adalah Institut Tanah Dan Ukur Negara. bertempat di Tanjung Malim.

sampai umah nor dalam kul 1 lebih la..sampai-sampai nor hidang mee goreng. woo terbaikk.. lepak lama sikit sebab nak tunggu sepupu ku lagi sorang ni, ain, katenye nak singgah jugak. dia pun otw nak balik ke Shah Alam bersama suaminya, anas.

sambil2 tunggu ain n anas tu, nor jamah lagi kitorang makan nasik lauk ketam.. huu.. sedappp...

best la umah ko nor. nanti aku datang lagi ko masak-masak tau..hakhak..

datang la umah aku pulak..:)

mm..tak tau nak caption ape dah.. jom layan gambar anak nor , zarif n dani. dulu aku ade buat entry pasal dorang jugak. sila rujuk sini.. dan setelah 4 bulan, mereka bertemu kembali. zarif membesar dengan jayanya. dani biasa-biasa je..hehe..











♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

hantu tapai

aku suka makan tapai. suka sangat-sangat. terutama tapai pulut.. perghhh.. tak jemu aku makan tapai pulut ni. terima kasih rozy. beliau yang bawak dari kampung nya di Terengganu.. ;) tahun depan bawak lagi ek. hahaha..

p/s : tapai yang member bawak mestilah best kan sebab dapat makan free. padahal ade je kat cafe bawah nun ade jual tapai pulut ni.. hikhik.. tapi pemalas nak beli. =p


muka heppi dapat makan tapai. ade lagi kat atas meja kat set T. takde sape2 yang nak ke? kalau tak nak aku amik ek..hihi

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

cash out nuffnang

nak tanya korang ni..

siapa-siapa yang pernah cash out kat Nuffnang tu, berape lama tempohnye untuk kita dapa cek tu ye?

aku punye ni tak sampai-sampai lagi. cash out 10 ogos yang lalu. dah nak dekat 2 bulan dah ni. maklumlah tak pernah cash out lagi. ni first time. sepanjang aku berblog dah hampir 3 tahun ni, mestilah aku teruja kan bila dapat duit hasil tulisan kita sendiri..

ok bye.

oh ye, jawab ye soalan aku tadi wahai sahabat-sahabatku yang baik hati lagi budiman..)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

wooow..kagum aku!

hikhikhik.. korang gelak, lagi la aku gelak dan terbahak-bahak.. hihi.. tu tipulah kan klau terbahak-bahak tu. gelak besar je ramai-ramai dalam kete.

aku jumpa orang ni mase on the way nak balik umah ibu ayah aku daripada umah wancu kat Ipoh. lokasi nye kat Tanjung Tualang.

sanggup tu bawak kete slow mlow.. sebab nak amik gambar moto ni.. siyes tak pernah tengok lagi on the road. tu yang perasaan kagum sangat tu.. haha.. kalau kat bandar tu lain cerita lah kan. ni kat kawasan kampung.. kelakar pun ade.



no plat motor nye siap kena taruk kat tepi lagi..hahahaha..


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

wooow..kagum aku!

hikhikhik.. korang gelak, lagi la aku gelak dan terbahak-bahak.. hihi.. tu tipulah kan klau terbahak-bahak tu. gelak besar je ramai-ramai dalam kete.

aku jumpa orang ni mase on the way nak balik umah ibu ayah aku daripada umah wancu kat Ipoh. lokasi nye kat Tanjung Tualang.

sanggup tu bawak kete slow mlow.. sebab nak amik gambar moto ni.. siyes tak pernah tengok lagi on the road. tu yang perasaan kagum sangat tu.. haha.. kalau kat bandar tu lain cerita lah kan. ni kat kawasan kampung.. kelakar pun ade.



no plat motor nye siap kena taruk kat tepi lagi..hahahaha..


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

5 Syawal | beraya ke Chemor + Ipoh


raya ke-4 pagi :
- tidak berjalan ke mana-mana sebab keletihan raya ke-3 yang baru pulang dari Pahang kan.

raya ke-4 petang :
- macam-macam plan, tapi disebabkan dah petang sangat, makanya tak bolehla nak beraya jauh-jauh. petang tu hanya beraya ke rumah mak sedara aku kat kg. bandar tua, kg. gajah. area-area kampung aku jugak. kan dah cakap umah mak-mak sedara dekat-dekat je ngan kg. gajah ni.

gambar untuk raya ke-4 nan ado sebab keterlupaan lah..hikhik

jadi aku terus bercerita tentang raya ke-5..

raya ke-5 memang dah plan awal-awal akan beraya jauh sikit. takdelah jauh sangat cuma kat sekitar Ipoh je.

lepas breakfast gerak. adela dalam kul 10 kut. rumah pertama aku serang umah wancik dulu. kat pekan kampung gajah je. dah call siap-siap cakap nak datang. tapi ain cakap wancik takde g Pekan Selasa. so, beraya makan kuih aje lah.. aku cakap balik kat ain, lorrr nak datang beraya bukan nak kena masak itu ini la.. nak datang ziarah sempena raya je. kalau dah masak tu satu bonus la kan..hehe..

sampai-sampai je, memang dah tertulis rezeki kami. wancik masak bihun. sedap lak tu. nak tambah tak cukup.. kihkih..

ain | my cousin anak sulung kepada Wancik adik ayah aku.

thanks ain, sedap tau bihun tu.. walaupun bawang nye tertumbuk sekali ngan lada hitam.. =p

perjalanan diteruskan lagi ke Chemor plak. beraya ke rumah sepupu aku, yah. anak kepada mak uda. mak uda kakak kepada ayah aku. mak uda tu duduk selang 4-5 buah rumah je daripada rumah ibu ayah aku. pegi rumah yah takdela susah mane pun. senang je. rumah pun lawaaa... :)

sampai-sampai je yah tengah masak. huhu.. rezeki kami lagi. kami makan tengahri di sana. lauk ayam masak sambal, telur dadar, kobis tumis, sambal belacan.. nyum nyum.. walaupun simple tapi bila makan ramai-ramai.. wahh heaven kan.. lama dah tak jumpa pulak tu bila masing-masing dah kawen ni..

memang dah janji ngan sepupu aku lagi sorang ni. abang peroz. anak kepada wancu. wancu ni pun kakak ayah..

hahahaa.. pening dah korang kan.. kejap wancik, wancu lah.. mak uda lah.. hehe.. family belah ayah aku ni memang meriah sikit eh banyak.. :)

mase abg peroz satu family datang, lauk pauk yang makan tengahari tu dah tinggal sikit. jadi nye yah masakla mee goreng. standby sebab lauk dah tinggal sikit kan..

Muhammad Afiq Hakimi bin Fairus Nasirin. anak teruna bongsu si abg peroz ngan kak ida.. hensem kan.. dah besar nanti ni mesti hensem..:)

lama gak la lepak umah yah. sembang - sembang, makan - makan, gelak - gelak.. hahaha.. bestt.. dani pun mood dia ok.. takde langsung meragam. suka kot dapat berjalan..

aku ngan ika. adik bongu aku yang manjeeee ni... dah nama pun bongsu kan.. baru darjah 5 tau.

aku, kak yang, ika n dani..

Lepas dah puas beraya kat umah yah, plan seterusnya adalah ke rumah wancu piah kat Simpang Pulai, Ipoh. Wancu Piah ni kakak ayah. dah alang-alang beraya ramai-ramai ni kan, aku ajak sekali ngan family yah tadi g umah wancu. dorang pun lom lagi beraya ke rumah wancu.

sampai umah wancu, tak ramai anak nye yang ade. yang ade semua bujang2 lelaki. yang dah kawin semua lom balik lagi kecuali nor. nor dah balik teluk intan umah mertua. abg peroz dah jumpa dah tadi.

sembang-sembang raya ngan wancu semua. sejam lpas tu kami pun bergerak pulang. yah n family ke rumah kawan lain katenye. aku n family pulang ke kampung..

sekian cerita 5 syawal pada kali ini..


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...