Ronda-Ronda Kat Banda Hilir

Selesai naik Cruise pastu tido...

Esoknya, selesai breakfast, lepak jap kat Hotel... Bagi budak-budak main bath tub... Dalam kul 12 kitorang check out...

Dah check out harusla romda-ronda Banda Hilir dulu kan...



Ala tempat yang standard je kalau pegi Melaka ni... Dulu-dulu pernah pergi.. Kali ketiga kot aku pegi sini...








Dulu-dulu dalam gerabak tu xde orang jual-jual... Ari tu pegi ada orang jual macam sourvenior... Baju dan lain-lain...





Jumpa pulak kuda ni... Dani Zara apa lagi kan... RM25 sekali round.. aku tawar-tawar, dapatla RM20. Takpelah, bagi dorang merasa... Mama n papa pun nak merasa jugak.. hehehe...



Kuda tu baik je...







Tak sah kan kalau tak pegi sini... Panas merembang masa ni.. Fuhhhh!


Sian, xde orang nak amikkan gambar family...


Sekali ada tourist tu suh amikkan gambar dia, aku pun suh dia amikkan gambar kitorang gak.. hahaha.. Tapi sayang, Zara moody taknak bergambar... Takpelah, asalkan gambar dia masuk haa kat tepi tu...


hahaha, kat sini aku ade pernah amik gambar dulu... jap carik gambar lama...

hehehe, tahun bila ntah, tak ingat...

Xde dah kereta dalam gambar lama tu kat gambar latest yang aku pegi tu...


Yang ni pun macam baru je... Tahun 2010 dulu takde lagi...



Dah penat + panas = mengamuk... Makanya jomlah kita balik...

Tapi ada mission yang kena dibereskan dulu sebelum balik... Ape tu?

Ok next entry.. :)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Melaka River Cruise + Dinner Kat Alai + Ronda-ronda Naik Beca

Sambung edisi pertama hari tu... http://honeysour00.blogspot.my/2015/10/zoo-melaka-night-safari.html

Lepas Check in kat Hotel Orkid tu, relax-relax dulu pastu lepas Maghrib baru keluar nak g jalan-jalan naik Melaka River Cruise. Nak naik cruise ni kena naik kat Taman Rempah nun. Waze je Taman Rempah, nanti dia bawak g sana.. hehe.. Alaaaa... Tak ingat la nak naik Cruise ni bape RM... KOrang google lah ek... Tapi 4 orang ni tak lebih kot RM50...

















Lepas setel naik Cruise, jommlah kita g carik makan... Dalam kepala ni dok ingat Alai alai je... Maka zassss, jomlah ke sana...



Ni je yang kitorang makan.. Nak makan banyak2 tak lalu kang tak habis... Sedappp semuanya... Total RM40 rasanya... Murah kan... Puas lah makan 4 beranak ni...







Habis makan... jalan-jalan lagi keliling Banda Hilir... Berhenti kat Menara Taming Sari tu... Dani ngan Zara dah berzikir dah nak naik beca lampu2 tu... Dani dah pernah naik dulu masa kecik2... Kali ni bawak kakak plak... harung 4 orang naik satu beca.. ko hado? hahahaha.. Jenuh adik tu kayuh...













Dah penat round-round, jom balik tidooo.. :)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

No.3 is coming.. :)

First of all, Alhamdulillah, syukur yang tak terhingga kepada Allah SWT sebab mengizinkan aku pregnant anak ke-3... :)



Tak ramai yang tau pada mulanya kecuali family n kawan2 terdekat, Bos n kolig of cos. Bukan sebab tak excited tapi lebih kepada privasi... Lagi pun masa tu aku tak pegi klinik untuk sahkan pun. Just buat upt sendiri. Seawal 5 minggu aku dah check n dapat tau aku pregnant again. Tu pun sebab nak pegi kursus team building kat Trolak bulan 5 ari tu... 

Nama pun team building kan... Harusla ada aktiviti lasak-lasak gitu... Tapi aku harung je... Sebab dah lama tak buat aktiviti lasak. Masa tu tawakal je, kalau ada rezeki, adalah kamu wahai anak... Lasak tak lasak mana pun, main rakit je.. hehe...

Then alhamdulillah survive juga anak ini sehingga minggu ke 16 baru aku g buat buku... Apa lagi, dari nurse kat pendaftaran, nurse masa check perut, doctor untuk scan semua lah bebel2 sebab aku buat buku lambat... Hihi.. Maafkan saya yer nurse2 n doctor. Sian baby, nampak nau mama tak excited nak jumpa kamu yer... Bukan bukan bukannn... Sebab mama busy dengan training yang berderet2... Bukan sengaja...

Tau dah, prosedur nak bukak buku memang lama bagi aku yang bermasalah sikit ni. Susah nak jumpa urat darah... hehehe... Dari anak first lagi macam tu. Salur darah kecik. First day datang nak buat buku, sampai pukul 12 kot tak dapat2 nak amik darah aku. Pastu buat appointment lain. Masa hari second nak amik darah tu, sister tu pun merungut la susahnya nak amik darah awak ni... Darah taknak keluar.. Sampai terpercik2 ok.. Bayangkan. Habis darah yang kus kus semangat nak keluar tu terbuang begitu saja... Dah dapat amik tapi sikit je la, sister kata, jadiklah ni.. At last, result reject. haiiihh rugi lagi kat situ.

Ada tak vitamin yang nak besarkan salur darah yang kecik ni? =p

Sampai pukul 1 lebih masa appointment bukak buku tu sahaja yer... huhu...


Akhirnya, terbukak jugak buku untuk adik baby yang no.3 ni...Awal-awal dah kaler hijau... Berisiko.


Aku tunjuk kat Zara gambar scan baby tu... Punyalah dia excited... Mulut tak benti cakap dan bertanya.. "Mama, ni perut dia yer mama? Mama mama ni kaki dia.. tangan dia.. bla bla bla bla..." Excited nak dapat adik yer kakak Zara... Zara memang nampakla seronok nya dia.. Dani masa aku bgtau mula2 tu macam ada konflik sikit.... Bila aku cakap dalam perut mama ni ada adik, dia geleng2 kepala pastu cakap.. ' bukan la.. ni la adik.." Dia tunjuk kat Zara...

And now dah 26 minggu. Dia dah boleh terima dah ada baby dalam perut aku ni sebab dia nampak perut aku buncit n dia dapat rasa ari tu masa baby gerak... Hehehe, abang abang... Tak rela berkongsi kasih lagi ek.. jangan risau, mama n papa sayang semua anak2 mama...ok?

Doakan aku dipermudahkan bersalin nanti... So far, keadaan baby n mama baby ni baik2 saja... Mabuk jugak masa mula2 ari tu... Bulan puasa langsung aku x dapat masak. Masuk dapur pun x lalu... Berat turun hampir 10 kg. Now gain dah sikit2.. hahaha.. tapi tak macam mengandungkan Dani n Zara dulu, makan sesedap rasa je.. belasah selagi boleh makan, aku makan.. Tapi kali ni ntah.. lain macam sikit. Sehingga sekarang, lauk berlemak2 berkari2, bergoreng2... exspecially yg ada bau bawang putih kuat... euwww, tak berapa sangatlah lalu ditelan. Kalau paksa, konfem kuar balik. Susu lagi lah... No no no... 

Mujur ada Ostematrix Shaklee kan, atleast dapat gak sumber kalsium dari situ... Senang, takyah bancuh2 minum.. Telan je 4 bijik sebelum tido. setel.

Dah nak masuk 7 bulan ni baru naik 3 kilo.. hehehe... Ada harapan kan boleh kurus sampai sebelum kawen dulu2... weeeee! Takpe takpe... berangan dulu.. plus usaha.

Oh ya, for the first time juga, aku mengandung no.3 ni, set hamil Shaklee lah yang menjadi pilihan... Vitalea, B Complex, Vitamin C, Omega dan Ostematrix. Kata jual Shaklee kan... hehehe...

At 26 weeks


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Zoo Melaka & Night Safari

Beberapa minggu lepas la... sebelum cuti raya Haji ari tu. 19 ngan 20hb September 2015. Haaa, dah sebulan dah berlalu.. hehe.. busy busy...

Plan nak g jalan2 Melaka ni adhoc je. Tiba-tiba je ting! jom jalan Melaka Ma... Enady punya usul. Tido la satu hari... alah apa barang pa oi, Melaka dekat je.. balik hari pun boleh... Dalam hati je lah aku berkata-kata.. hahaha.. aku ok kan je. Janji duit ada kan... Takde duit lebih, dok diam2 kat umah. =p

Disebabkan xde rushing pun, so makan-makan dulu kat Warung Bunian hari Sabtu tu.. Pastu dalam kul 10 lebih baru gerak ke Melaka.

Plan pertama, nak g Zoo Melaka. Panas merembang atas kepala, ko nak masuk Zoo.. hahaha.. ape ade hal. Nasib baik Zoo tu redup je.. banyak pokok2.

Tiket dewasa rakyat Malaysia RM17.++, aku tak ingat dah berapa. Kanak-kanak atas 3 tahun baru dia caj. So, Dani jelah kena... RM14.++ kot. Ade amik gambar harga tiket tu... tapi kat hp Enady plak...


Disebabkan taktau keluasan Zoo tu besar mana.. ada pulak disediakan tramp kan, Maka jom lah naik tramp. Satu family aku tu RM10. Dewasa RM3, Kanak-kanak RM2.


Tapi kalau ada kudrat nak jalan n dah tau Zoo Melaka tu besar mana, silakan la jalan kaki.. redup pun redup... Sebab tak bape puas naik tramp.. kesian budak2 ni, tak dapat tgk binatang2 tu lama-lama...








Dah habis pusing dah... Sekejap je.. ade la dalam 20 minit kot.



Disebabkan tak bape puas nak tengok binatang-binatang tu, Jomlah kita round kat Safari plak... masuk sini free...


Tak banyak binatang yang ada...



Fuhhh, letih gak berjalan naik bukit sikit...




Rusa.


Kuda Belang.





Dah habis jalan kat Safari... ada bird show lah...














Best gakla show dia... Terhibur budak2 ni... Yang aku ngan Enady kekaguman tengok burung2 tu menurut kata je... Elok je patuh arahan...



Zara takut ngan bangau tu... Risau kena patuk.



Sesapa nak bergambar ngan burung2 ni, kena la bayar RM5. Disebabkan Zara tak berani, so aku ngan Dani je yang bergambar.. Dani berani je burung tu bertenggek atas bahu dia.. hahaha...



Tiba-tiba Zara datang.. Eh! Dah berani? Hahahaha... Acah-acah je tu.


Lepak jap kat playground.


Burung kakak tua kat belakang tu tak bergerak-gerak ok. Tapi hidup... dari aku masuk Zoo, sampai la dah nak balik.. tetap maintain situ.. pelik pelik pelik.. =p


Sekitar jam 2 lebih, misi mencarik Hotel. Pegila 2-3 hotel, tapi full.. at last ade gak kosong kat Hotel Orkid ni. Dekat ngan Taman Rempah tu. Sebabnya, malam tu plan nak naik Melaka Cruise.

Rate hotel RM120 per night. Oklah kan, asalkan boleh tido, mandi, solat dan lain-lain.


Next : Melaka River Cruise. :)

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...