Contest : Soyfresh Hershey's Petronas

Menarik gak contest kali ni...

Bagusla Petronas ni.. macam-macam contest dia buat. Contest Whatsapp Petronas habis dah bulan Oktober ari tu. Ni sambung pulak contest baru..

Cara dia simple je...

Beli minimum 1 air kotak Hershey's ni, pastu resit dia simpan. jangan hilangkan..

Then hantar detail2 yang dia nak kat SMS.

Taip :

HERSHEYSSOYFRESH>JARAK< PETRONAS>JARAKJARAKJARAK BILANGAN AIR YAG DIBELI

HANTAR KE

38888




♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Photobook Free Datang Lagi

Sapa-sapa yang teringin nak buat photobook free g lah terjah groupon tau. Actually not lah free semata-,ata. Ko still kena bayar gak delivery RM8.48. Tpi still berbaloi lah... :)

Hari tu masa internet down, sempat gakla buat satu photobook masa pegi Cameron hari tu... Dah dapat dah pun...




Silalah terjah ya... Cara nak buat, baca je instruction dia... Senang je nak buat.. :)


Mencarik2 masa lagi nak buat photobook. Beli dulu lah banyak2... Sebab expired dia Mei 2016 kot... Leh simpan untuk adik baby nanti ..:)

1 million photobook free tu dia nak bagi... Sekarang baru 53k yang dah beli... Cepat! Cepat!..



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Simulasi Haji Taska Bijak Cerdik INSPEN

Assalamualaikum...

Al-kisah Tadika Zara buat simulasi Haji.

Terlebih dahulu, terima kasih kepada cikgu-cikgu Tadika Bijak Cerdik khususnya Teacher D di atas penganjuran ini. Tak terfikir langsung idea ni kan masa zaman-zaman kita dulu. 

Gambar tunggang terbalik dah haa.. abaikan aje la ek...



Grup Tadika Zara. Zara yang pakai suar hitam bintang-bintang tu. Gigih mama ko carik telekung kat Mydin tau. Tinggal satu je pun kat Mydin tu. Kalau tau, pakai telekung aje, mama dah guna dah yang maksu punya telekung time kecik2 dulu yang kainnya hilang ntah ke mana tu.. Hahha, Takpelah Zara, nanti leh guna kan solat sama-sama ngan mama...



Melontar jamrah.


Baru sampai. Dorang buat kat Dewan MPOB. So, naikla van ke sana...


Zara no.4 dari kanan. Seluar bintang tu...


Carik seluar hitam bintang.. hihihi... Lepak jap sementara tunggu nak balik...


Siap masuk tv tau deme ni.. kurlassss... TV Al-Hijrah.


Gabungan tadika-tadika Bijak Cerdik kawasan sekitarnya.. TBC INSPEN, TBC MPOB, TBC DPP, TBC Bandar Enstek, TBC Presint 9...


Bersama-sama Teacher TBC Inspen.


Geng-geng Zara...



Masa kat rumah pagi-pagi sebelum pegi school... :)

Hasil daripada dorang pergi Simulasi Haji ni, si Zara selalu main ngan abang dia pusing2 kat rumah sambil baca Labbaikallah Hummalabbai... Labbaikalasharikalakalabbai... sampai lah habiss...

Seronok budak-budak kecik seawal 3 tahun dah tau apa itu pergi Haji dan sebagainya... pusing kaabah 7 kali, lontar batu, dan macam-macam lagi la... zara lagi seronok la dia bercerita... potpetotpet... Last-last, dia ajak aku..

"Mama, jom kita pegi Haji.."

Ok jom, tapi kakak kena doakan mama dulu, mama papa murah rezeki, berkat rezeki, sampai masa kita pegi sana...Lalu tadah la tangan ajak dia berdoa...

InshaAllah...



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

Dapat Tiket Kidzania Free

First of all, Tq Majalah Glam kerana menaja tiket kami masuk Kidzania... 


Dan tiket pun sampai... dapat 3 tiket, makanya 1 tiket kena la beli sendiri. Untuk dewasa RM38.++ sahaja.


Ni cerita bulan July ari tu sebenarnya.. hehe, maafla entry cabuk. Banyak kali draft pastu lupa.. sebab gambar banyak... Balik je dari cuti beraya tu, next weeknya xde plan ke mana-mana, Enady punya idea, jom la pegi Kidzania... BUdak-budak ni tak tau ape benda tu. Cuma leh cerita tempat abang n kakak nak merasa jadik bomba, polis, doktor... Oooo je lah deme tu... 


Kidzania ni ada dua slot. satu belah pagi, satu belah petang. Pagi kul 10. Petang dalam kul 2 rasanya. Selepas pukul 6 dah tak boleh masuk. Kitorang decide nak pegi yang belah pagi. Dapat la lama sikit kan. Pagi-pagi dah siap2kan budak2 ni. And plan nak breakfast kat IKEA. Nak makan meatball dia yang lazat tu.. :)


Setel breakfast, jom la kita jelajah Kidzania ni... Anak-anak seronok sangat sebab bila masuk je ada kaunter tiket naik aeroplane ni kan.. Riuh mulut masing-masing bertanya.. Mama kita nak naik aeroplane ke mama.. hiks!



Redeem tiket then pakai gelang. Hari Sabtu pagi, tak ramai orang. Tunggu petang nanti, ramai dah.







Gambar tak berapa cantik sebab pakai kamera hp je... Teringinnnya ipong... Gambar cantikk... Yeayyy dah dapat pas masuk, jom kita!



Ni kat imigresen. Konon-kononla...


Pastu dapat duit. kena amik duit kat CIMB Bank.


Dapatla RM50 sorang.

Buruh Binaan


Terpusing-pusing gak kitorang, sebab first time kan. Mana nak masuk dulu ni. Sekali tengok kat construction ni xde orang. JOm la kita main sini dulu. Tengok syarat umur, ok lepas. Oh ya, setiap tempat ada syarat had umur ya... so kena rajin2 tengok kat board tempat tu.


Jadik buruh binaan jap yer.. Hihi... Masuk sini kiranya dorang bekerja. So lepas buat keje, dorang akan dapat duit... Yeayyy!


Susun batu bata.



Kami mak pak, duduk la kat luar.. ade la dalam 15 minit gak...


Dentist

Sementara nak tunggu naik bomba tu, budak2 Kidzania suggest g masuk kat dentist ni...




Cabut gigi.. hahaha.. aku tengok muka Dani ngan Zara dah cuak dah.. Si Zara takuttt tengok patung orang tu...


Acah-acah berani je tu... Wow kakak jadik doctor gigi la... yeay!


Tengok sekali, macam orang betul dah.. hikhik...


Fireman


OK tunggu time nak jadik bomba plak...


Penat je Zara beratur, sekali umur dia tak layak.. hihihi, baru mama ko nak selit je kakak, sekali dorang check kat jam yang kita pakai tu... Zara tak lepas... Habis dah bad mood dia...


Si abang selamat dah masuk dengar briefing Bomba tu....



Zara dah muka ketat, maka aku ajakla dia pegi sini... lukis2 kat muka tu... sekor butterfly ni RM5. Duit Ringgit Malaysia ya, bukan duit Kidzania.








Dan macam biasa la, Dani tengok adik dia ada butterfly tu, dia pun mane boleh takde kan... Oh ya, Dani jadik bomba dikira bekerja, dapat duit lagi.. yeayyy!


Salloon 



Then bawak Zara masuk salloon ni...

 
Yang ni kena bayar la sebab bukan bekerja... Budak chinese yang makeup kan Zara tu dia dapat duit sebab dia bekerja...


Last touch up dari Staff Kidzania.

Shopping Groceries

Then, kita g sini plak... shopping barang dapur timee!!! Hehe.. suka la dorang, dah macam mama n papa kan...

Kena amik barang apa yang staff kidzania tentukan dah... tunjuk gambar, then dorang carik la kat shop tu. Takleh amik barang sesuka hati yer... Hahaha, yang si Dani n Zara nak hambekk semua brg2 tu... mana bolehhh... =p




jom bayar.


Dani nak tolak troli tu sampai luar.. Hahaha.. kelakar la korang ni... Yelah jumpa troli kecik2 kan. sebelum2 ni semua troli besar2 je pakej siap korang masuk dalam tu lagi... 



Enady dah boring... hihi..

POLICE STATION

Zara tak lepas nak masuk sini. So, bagi abang je. Nampak tak gambar kat bawah tu, dia mengamuk tengok abang dia jadik polis.



Dia paling kecik pon.. hahaha..


Ronda la satu Kidzania tu masin pusing2 bawak kon tu... =p

TEATER

Lepas tu bawak dorang bertenang jap, tengok teater. Ala-ala The Little Red Riding Hood.


Mencanting Batik

Yang ni jugak Zara tak lepas nak masuk... huhu poor Zara...

Abang je dapat mencanting batik...



Mujur kat tepi tu ada play area yang macam kat Kidzoona tu...

Seeee, tempat-tempat macam ni jugak yang deme berdua ni seronok nak main...





Lepak sikit dalam ni, sementara aku n Enady gilir2 g toilet n surau.

Dah nak balik tu, staff Kidzania ni ajak join buat persembahan... Dani Zara kena pakai la costume dorang. Masa aku pergi tu kan time raya.. So, tema dorang adalah raya..




Muka letih tu sebenarnya...hahaha, kena paksa senyum.



Dorang buat persembahan kat atas ni... Tak nampak plak deme kat mana... Menari2 la kat atas ikut lagu raya...

Creative With Stabilo

Dah berkira-kira nak balik, sekali ternampak tempat ni... Dua-dua leh masuk... Buat art.



Buat teropong kalau tak silap.

Marrybrown

On the way nak balik, ternampak plak kat sini.. hihi... Buat burger sendiri.


Dengar briefing dari staff Marrybrown.




Zara peserta paling kecik.. hehe..


Jom buat burgerr!



At last, makan sendiri burger yang dorang buat tu... hahaha, jadikla perut kenyang sekejap.


Duit kidzania ada lagi kat kat tangan... Bila dikira-kira, dapat la sorang satu dinosour kecik. kira shopping kat kedai la...


Parents takleh masuk. Kena biarkan dorang carik barang tu sendiri. n bayar sendiri. Bayar pakai duit Kidzania tu la...


Akhirnya, aku masuk jap kat IKEA nak carik kerusi kecik n bantal... Tak lama pun, tengok-tengok deme dah terlena dalam troli... hahaha


Penat sangat lah tu.

Sekian, entry Kidzania. Thanks again to Glam... kalau tak dapat tiket ni, lambattt lagi la nak bawak dorang g sini. Sebab harga tiket boleh tahan jugak... Untuk kanak-kanak dalam RM68.++ Sorang yer.

Habis jugak aku draft entry ni... :D

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...