Jalan-jalan Cari Makan Kuantan

Plan asal, dah lama plan ni... lepas siap makan kenduri bagai tu, ingat nak stay kat Kuantan la, tido satu malam, saje jalan-jalan cari makan dah alang2 sampai Kuantan tu kan... sekali tak cukup kereta nak bawak mak ngan abah balik ke Jengka semula. Sebab satu kereta tu ada hal ngan family mertua dia. Oklah, kita tukar plan. Balik dulu hantar mak n abah... then esoknya kita g Kuantan semula. Xde hal lah... :)

So pagi2 tu siap2 la bawak baju sikit2 nak tido satu malam je kat Kuantan. Pagi tak pagi, kul 9 gak bertolak nya.. haha... sampai Kuantan kul 11 lebih, otw ke Kuantan tu, tak tau nape Iman menangis2 dalam kereta.. semua tak kena, itu tak kena ini tak kena, menyusu pun xnk... dah sapu minyak kat perut tak jalan. Hampi2 la nak patah balik tak jadi la nak holiday bagai kalau dah anak macam tu kan.. Kecik lagi plak tu...

Xpe, Enady kata kita singgah umah adik Udin dulu kat Padang Jaya bagi dia baring rehat-rehat jap. Alhamdulillah, ok... Sakit perut aku rasa... Tak pernah-pernah macam tu sebelum ni, haruslah cuak kan... 

Langkah kanan, makan dulu lunch kat umah adik Udin,. hehe.. muka tak malu, semalam dh dtg masa kenduri, esoknya dtg lagi... hihi..

Lepas makin, baru gerak carik hotel.. Haha, main terjah je datang Kuantan ni, hotel tak de book pun. Survey2 punya servey, dapatla Hotel Classic kat tepi waterfront tu je. RM100 satu malam include breakfast for 2. Oklah kan, bukan nak lepak bilik sangat, nak tido je pun.

Check in dulu, then g makan kat satar kat Warung Poksu Moksu... Femes kedai ni according to Na la.. Tapi memang sedap pun... Aaaaaa, aku dah terbayang2 teringat2 kelazatan satar dia. huhu... 


Adik Udin yang tolong orderkan. Kitorang duduk je... Memang faveret Dani la otak-otak tu.. Aku tak hadap benda lain dah.. memang satar ngan ikan celup tepung je aku aim.


Dapnya satarrr.. bila nak repeat ni...


Udang celup tepung punn ada...


ICT. Ikan celup tepung... =p


Satarrrr sedap.


Jemput makannn... ngan pengantin baru.


Gambar macam ni haruslah ada kan... :)


Gambar macam ni pun wajib ada.. hahaha.. Tido lak Iman... Memang tenang je aku makan sepanjang2 tu...


Licinnn...


Lepas dah habis makan... carik pantai best nak lepak... Tanya la kat orang Kuantan lagi.. hehe, Na kabo kat Tanjung Sepat pun best pantai dia...


Memang best laaaaa... cantikknya pantaiii.. angin sepoi2 bahasa... rugi lak tak bawak tikar, kalau tak, boleh Iman golek2 atas tikar tu...



Aku dah pesan kat budak2 ni, main air je. jangan nak mandi2 sebab xbawak baju... Sekali haaaaa, memang mandi 1 badan terus... berbogel je balik tu.. adeihh.. budak jarang jumpa pantai, camnilah kot. =p



Kemain korang yer.. mase ni aku dok je tepi pantai sebab jaga Iman..







Adik ipar baru, volunteer pegangkan Iman, so, bolehla aku berjalan-jalan di persisiran pantai... hahaha...

Dah setel kat pantai... Zara siap request nak pegi lagi... InshaAllah ye kakak... :)

Malam, lepas maghrib, memang plan nak jalan-jalan amik angin kat taman sebelah hotel ni... Adik Udin kata taman baru... budak-budak ni seronokla... 



Cantik plak belalai gajah ni...




Iman ni, memang timing tido dia... rugi lak tak bawak stroller, kalau tak, senang dah nak sorong je ke mana-mana...


Lepas lepak taman tu sekejap, then nak g makan. Adik Udin bawak g makan chicken chop RM5 kat Teluk Cempedak. Tak berapa sedap la.. dah sejuk... kuah lak banjir haaa.. berbaoi la dgn harga...


Balik dari Teluk Cempedak ingat nak singgah Kula Cakes, tapi dah tutup... huhu, melepassss.. Sampai hotel bebudak ni kepenatan... tido terus... berlima kami tido atas katil tu... hahaha.. lain kali tido hotel dah kena carik bilik yang ada katil 2... tak muat dah.. hihi...


Ada breakfast free.. jom mamam... muka tak mandi lagi.. hahaha...



Time to check out... :)



Sebelum balik, singgah dulu Warung Poksu & Moksu ni nak tapau satar sedapppp dap dap... beli untuk mak ngan abah..


Bye Kuantan! Jumpa lagi nanti... tak puas jalan. Nak singgah jumpa Nano Nor pun xdan...



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥ Nur Izzara Dania ♥ Nur Iman Dania ♥

Selamat Pengantin Baru Adik Udin & Eypa

Adik bongsu Enady. Maknanya inshaAllah majlis kawen yang last dalam family mertua saye.. hehe..

Majlis nikahnya pada 19 Mac 2016 yang lepas. Ingat nak update awal-awal ari tu, tapi gambar family kat pelamin xdapat dari pengantin... k takpelah, proceed je dengan gambar yang ada ni...

kalau ikut plan asal, aku tak ikut majlis nikah ni kat Kuantan. sebab baru habis pantang. Dan aku kononnya masih kat kampung. Tapi disebabkan aku dikerah pulang ke Putrajaya, hihi, dikerah ye... not la, Enady minta aku sambung cuti pantang kat Putrajaya sebab dekat ngan dia kalau apa2 hal... SYMP lah kan... :) jadiknya, ikut jugakla balik ke Jengka untuk hantar adik ipar nikah kat Kuantan. tu pun ingat nak tinggal je kat Jengka,bukan apae, baby kecik sangat lagi nak travel jauh2, Enady suh ikut gak, risau katenye.. baiklah. SYMP sekali lagi...


Lepas sarapan pagi, kami gerak dalam 4 buah kereta ke Taman Padang Jaya, Kuantan. Nikah kul 11 pagi kalau ikut pada plannya. Aku lepak luar je ngan Iman..


Iman pulak sedap lena tido... Letakkan je kat atas meja makan tu..hahaha orang pun tak bape ramai lagi...


Rare gakla nasi dia.. alas tu... nasi lauk dia semua sedap. Terbaikkk!



Pengantin sempoi je.  baju nikah tu terus pakai makan beradab n sampai petang.. jimat kan... kenduri kawen ni simple2 je dah cukup. Yang nak guna banyak duit lepas kawen nanti...


Dani request nak bergambar ngan pengantin...


Mak mertua, kak ipar ngan husband dia..


Zara memang dar mula aim sosej tu... hahaha..


Orang-orang kampung yang diimport khas dari Jengka 17. Mak abah ada provide satu keta untuk orang-orang kampung ikut sekali majlis nikah ni..


3 of us. Anak-anak ntah mane ntah ngan sepupu sepupu dorang...

Sekian, cerita dari Kuantan. Majlis bertandang kat Jengka 17 plak lepas ni... Tapi citer holiday kat Kuantan lah dulu yer... =p


Kepada adik Udin dan Eypa, semoga hubungan yang terikat akan berkekalan hingga ke akhirnya... Cepat-cepat dapat baby tau... hiks.. :D



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥ Nur Izzara Dania ♥ Nur Iman Dania ♥

Sukan Tahunan Tadika Al-Hidayah MAIWP

Tahun ni awal pulak MAIWP buat hari sukan. Dahla seluar hijau tu Dani hilangkan, mujurla sempat cikgu dia bagi dia sepasang baju sukan untuk tahun ni. 

21 April ari tu Hari Sukan nya. Buat kat Pusat Kejiranan Presint 11. Oklah sikit, indoor. sempit sikit la but better then tahun lepas buat kat Dewan MZ Cafe kat Kg. Ayer Hitam nun, dewannya open, berhabuk... habis sukan, budak2 main habuk ke pasir ntah tu... not good.



Tahun ni, aku saje bagi Dani naik bas ngan kengkawan dia.. Padahal boleh je kan aku hantar pagi tu. sebab kat Presint 11 je pun. dekat je. Bagi can dia naik basla.. merasa.. :)



Dah sampai lobi.


Keadaan dalam dewan. Bising sikit dengan hiruk pikuk suara anak2..






Dani masuk acara lari berhalangan... Oklah tahun ni dapat tempat pertama. Dani pulak yang lari dulu... hehe... Maybe melepaskan rajuk dia ngan aku.. hahaha, sebelum tu dia dari bawah mintak minum air. Aku takkan la nak turun naik turun naik.. sebab tempat duduk mmg crowded.. Kang marah lak orang kang kuar masuk kuar masuk kan... aku suh dia lari dulu, pastu dah habis aku turun la bagi air, bawak balik sekali.. sebab sekolah petang xde.



Dating ngan acik Zaza. Anak dia Imaan sekolah tadika kat IPD nun. 

Habis dah sukan tahun ni. Tahun depan Zara pulak... InshaAllah sekolah yang sama ngan abang dia ni...


Trial 3 Hari Hantar Iman Ke Taska Bijak Cerdik

Iman dah booking tempat untuk dia while aku bekerja sama ngan kakak Zara dia. Seawal 2 bulan dalam perut lagi kot, aku dah book taska Iman. So, tiba masanya, ada free trial untuk Iman 3 hari untuk dia serasi ngan taska. 

#Hari Pertama

20hb April ari tu aku hantar. 4 beg ni wajib dibawak hari2. Handbag, beg Zara, beg Iman dan beg susu Iman. Zara bolehla di harap bawak beg dia n Iman sekali.. lega banyak. Tq kakak.. :) Tapi tak boleh berat2.. haha... nanti dia bad mood.. hikhik... pastu bebel2...


 Trial day ni half day je sampai kul 12 tengahari. Lepas hantar Iman Zara, breakfast jap ngan kolig, pastu dah kul 9.30 pagi dah tak tau nak g mane dah... huhu... Termasuk parking Alamanda.. banyak kedai tak bukak lagi.. lepakla jap Roti Boy... jalan-jalan window shopping... dah kul 12 amikla si dua beradik tu...


Begini mukanya bila amik dia tengahari tu... hahaha... lama dia tenung aku... siannya... hihi tapi comel awak buat muka gitu Iman... lagi seronok mama sakat awak...



Aktiviti pertama Iman. Buat kad Hari Ibu... Alololo... sweetnya... :) Tapi babysitter dia cakap, dia tak nak minum susu botol. 1 oz je dia minum.. Terbuang-buang susu mama nak oi... Sedihhh... Kawan-kawan mama support, jangan sedih2... BUdak2 nak start minum botol memang gitu... Lama-lama ok lah nanti. Malam tu mama pujuk2 Iman, cakap-cakap ngan dia... Siang mama pegi work, Iman minum botol ya, balik kerja, mama amik Iman, mama bagi nen... Itu je yang aku ulang-ulang cakap, macam sembang2 la... Iman sengih2 jelah dengar mama dia cakap ape2 ntah... Paham ke tidak ntah... haha...



# Hari Kedua

21 April. Hantar pagi-pagi macam nak g keje tu... Jauh termenung haaa... hihi.. Mengantuk sebenanya tu... Lama-lama tertidur.




Aktiviti kedua kat Taska, main ngan jelly...

Masa nak balik tu, pengasuh citer, barula dia nak minum susu, 2 botol aku bagi, habis licin. Lega mama nak oi... Iman ni dengar n faham kot apa yg aku ckp2 kat dia malam sebelum tu. Dah 3 kali rasanya mcm ni.. first yg aku pujuk2 dia suh dia kuar dr dlm perut tu.. second, pujuk dia jangan nangis dlm carseat, ketiga yg minum susu dlm botol ni.. bagusnya anak mama ni..hehe...


# Hari Ketiga

Setelah 4 hari cuti sebab adik ipar aku kawen, memang berdoala yg dia nak minum botol semula...haha, betul jangkaan aku, dia terkujat2 bila kena minum botol, huhu.. tp lama2 dia minumla habis semua.. 

Aktiviti kat taska, Iman cop stem... nak pos ape tu Iman..=p


Hahaha, aku tengok muka Iman kalau buat aktiviti kat nursery ni, berkerut2 muka dia... hihi.. harap dapat biasakan lah ye baby cayangg... :)




♥ mama Muhammad Dani Emir ♥ Nur Izzara Dania ♥ Nur Iman Dania ♥

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...